Płukanie w sitku nie wystarczy. Wrzuć truskawki do wody i dodaj 2 składniki. Pozbędziesz się toksyn

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
Pyszny, słodki smak truskawek jest nie do podrobienia. Wykorzystujemy je w wielu wypiekach, robimy z nich dżemy i desery. Jak każdy owoc, najlepiej smakują świeże, zerwane prosto z przydomowego krzaka. Kupne natomiast często poddane są działaniu chemicznych oprysków. Jak dobrze umyć truskawki?
Mimo tego, iż na pierwszy rzut oka owoce mogą być czyste, przed spożyciem powinniśmy pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, których nie widać. jeżeli zrobimy to w odpowiedni sposób, będziemy mieć pewność, iż nie nabawimy się dzięki nim rewolucji żołądkowych. W tym przypadku zwykła woda i sitko nie wystarczą.
REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników


W jakiej wodzie myć truskawki? Dzięki temu usuniesz chemię i bakterie z owoców
jeżeli posiadamy truskawki na własnym poletku, nie stosujemy chemii czy środków szkodliwych do nawożenia owoców, możemy umyć je pod bieżącą wodą przed spożyciem i to wystarczy. Truskawki, które pochodzą z nieznanego nam źródła najlepiej potraktować sodą i octem. Wymaga to od nas trochę zachodu, jednak dzięki temu będziemy mieć pewność, iż będziemy zjadać zdrowy produkt. Aby przygotować oczyszczającą kąpiel dla owoców, należy w jednej dużej misce wymieszać 4 szklanki wody i łyżkę sody oczyszczonej, a w drugiej 1 szklankę octu jabłkowego i 3 szklanki wody. Do roztworu z sody wsypujemy truskawki i moczymy je przez 10 minut. Po tym czasie musimy je przepłukać i wrzucić do roztworu octowego na kolejne 10 minut. Na koniec płuczemy je pod zimną wodą i możemy cieszyć się smakiem owoców.


Jak dobrze umyć truskawki? Sprawdź, czy popełniasz ten błąd
Wiele osób przed umyciem truskawek wyjmuje z nich szypułki. Nigdy tego nie rób, ponieważ w ten sposób narazisz truskawki na rozmoczenie. Podobna sytuacja dzieje się również wtedy, kiedy zostawiamy owoce na dłuższy czas po umyciu w naczyniu. Tracą one swoją jędrność. jeżeli dopuścimy do nadmiernego zmiękczenia truskawek, nie musisz się martwić. Wyjdzie z nich pyszny koktajl.
Truskawki Fot. toodlingstudio / pixabay
Wystarczy, iż do kielicha blendera włożymy truskawki, zalejemy je jogurtem naturalnym, dodamy banana lub inny owoc, po 1 łyżce płatków owsianych i nasion chia. Dla pitnej konsystencji można dolać trochę wody lub mleka. Blendujemy i gotowe. W ten sposób możesz potraktować każdy rozmiękczony bądź przejrzały owoc, zapobiegając marnowaniu żywności. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału