Mimo tego, iż na pierwszy rzut oka owoce mogą być czyste, przed spożyciem powinniśmy pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, których nie widać. jeżeli zrobimy to w odpowiedni sposób, będziemy mieć pewność, iż nie nabawimy się dzięki nim rewolucji żołądkowych. W tym przypadku zwykła woda i sitko nie wystarczą.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
W jakiej wodzie myć truskawki? Dzięki temu usuniesz chemię i bakterie z owoców
jeżeli posiadamy truskawki na własnym poletku, nie stosujemy chemii czy środków szkodliwych do nawożenia owoców, możemy umyć je pod bieżącą wodą przed spożyciem i to wystarczy. Truskawki, które pochodzą z nieznanego nam źródła najlepiej potraktować sodą i octem. Wymaga to od nas trochę zachodu, jednak dzięki temu będziemy mieć pewność, iż będziemy zjadać zdrowy produkt. Aby przygotować oczyszczającą kąpiel dla owoców, należy w jednej dużej misce wymieszać 4 szklanki wody i łyżkę sody oczyszczonej, a w drugiej 1 szklankę octu jabłkowego i 3 szklanki wody. Do roztworu z sody wsypujemy truskawki i moczymy je przez 10 minut. Po tym czasie musimy je przepłukać i wrzucić do roztworu octowego na kolejne 10 minut. Na koniec płuczemy je pod zimną wodą i możemy cieszyć się smakiem owoców.
Jak dobrze umyć truskawki? Sprawdź, czy popełniasz ten błąd
Wiele osób przed umyciem truskawek wyjmuje z nich szypułki. Nigdy tego nie rób, ponieważ w ten sposób narazisz truskawki na rozmoczenie. Podobna sytuacja dzieje się również wtedy, kiedy zostawiamy owoce na dłuższy czas po umyciu w naczyniu. Tracą one swoją jędrność. jeżeli dopuścimy do nadmiernego zmiękczenia truskawek, nie musisz się martwić. Wyjdzie z nich pyszny koktajl.
Truskawki Fot. toodlingstudio / pixabay
Wystarczy, iż do kielicha blendera włożymy truskawki, zalejemy je jogurtem naturalnym, dodamy banana lub inny owoc, po 1 łyżce płatków owsianych i nasion chia. Dla pitnej konsystencji można dolać trochę wody lub mleka. Blendujemy i gotowe. W ten sposób możesz potraktować każdy rozmiękczony bądź przejrzały owoc, zapobiegając marnowaniu żywności. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.