Placuszki z kaszy manny dla dzieci i dorosłych

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Jeśli lubisz racuchy i placki, to z pewnością posmakują Ci moje placuszki z kaszy manny, które zaskakują wyjątkowym smakiem. Są puszyste, delikatne i pięknie pachną. Przepis jest bardzo prosty i wielokrotnie przeze mnie sprawdzony.

Bardzo często na śniadanie lub podwieczorek lubię z moimi dziećmi, zjeść coś słodkiego. Owsianka, koktajle czy twarożek z miodem są pyszne, ale dzieci oraz my dorośli potrzebujemy odmiany :-). Tym razem zapraszam na wyśmienite placuszki z kaszy manny, polane ulubioną konfiturą, syropem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem. jeżeli Wasi najmłodsi nie lubią kaszy manny, to z zachwytem spożyją ją w postaci pysznych placuszków. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Placuszki z kaszy manny – składniki

Szklanka u mnie to pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych proporcji otrzymasz około 15 – 20 placuszków. Potrawa idealna w diecie wegetariańskiej.

  • 1 szklanka kaszy manny (160 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml) krowiego lub roślinnego
  • 2 płaskie łyżki cukru (25 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (5 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 2 średnie jajka (rozmiar L)
  • szczypta soli
  • do smażenia olej lub masło klarowane
  • dodatkowo na wierzch placuszków do wyboru np: cukier puder, syrop, konfitury, miód

Kasza manna to nic innego, jak zmielona pszenica zwyczajna. Jak byłam dzieckiem bardzo lubiłam ugotowaną kaszę mannę polaną sokiem malinowym. Bardzo często mama i babcia robiły mi z niej pożywne śniadanie. Kasza jest zdrowa i lekkostrawna. Dietetycy polecają kaszę mannę dla dzieci oraz dorosłych osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Posiada 369 kcal w 100 g i sporo, bo aż 10 g białka. Dobrej jakości kasza manna powinna mieć biały kolor z lekko żółtawym odcieniem. Kasza manna ma krótki okres przechowywania, zaledwie 5 miesięcy od wyprodukowania.

Sposób wykonania placuszków z kaszy manny

Aby zrobić placuszki potrzebować będziemy: miski, miksera, chochelki i patelni z nieprzywierającą powłoką.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego jajka oraz mleko wyjmuję wcześniej z lodówki. Zimne mleko możesz podgrzać w garnuszku do temperatury 35 stopni C. Nie musisz wówczas oczekiwać na ogrzanie. Przepis jest bardzo prosty w zrobieniu, ale zanim zaczniesz go robić, przeczytaj cały opis. Podaję w nim alternatywne metody wykonania.

Krok 1

Do miski wlewam mleko i wsypuję kaszę mannę. Dodaję także cukier oraz cukier waniliowy. Całość mieszam i odstawiam na około 25 minut, aby kasza spęczniała. jeżeli używasz kaszy błyskawicznej, to możesz pominąć czas oczekiwania na spęcznienie.

Krok 2

Gdy kasza spęcznieje, wbijam jajka, oprószam szczyptą soli i wsypuję proszek do pieczenia. Całość miksuję na średnich obrotach miksera do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto na placuszki jest dość rzadkie i takie ma być.
PS. Do ciasta możesz też dodać kawałki ulubionych owoców (jabłka, banany, borówki). Zamiast cukru, możesz dodać miodu w proporcji 1 do 1. Placuszki możesz zrobić na wodzie, zamiast na mleku. jeżeli nie chcesz słodzić cukrem, możesz również zastąpić go utartym bananem.


Jeśli masz czas, to możesz oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywną pianę. Wówczas żółtka wymieszaj z kaszą manną mikserem, a ubite białka wymieszaj delikatnie łyżką. Dzięki temu placuszki będą puszystsze.

Krok 3

Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodaję trochę tłuszczu i rozgrzewam na średnim ogniu.

Za pomocą chochelki umieszczam na rozgrzanym tłuszczu porcje ciasta na placuszki. Wlewam tyle, aby otrzymać placuszki o średnicy około 12 cm.

Smażę na średnim ogniu przez około 30 sekund z jednej strony. Następnie dzięki drewnianej lub plastikowej łopatki przekładam na drugą stronę i także smażę przez około 30 sekund. Zarumienione na złoty kolor placuszki odstawiam do odsączenia na ręczniku papierowym i smażę kolejne porcje placuszków.


Podaję ciepłe na talerzu posmarowane ulubionymi dodatkami lub oprószone cukrem pudrem. Placuszki z kaszy manny są bardzo smaczne na ciepło i na zimno, choćby bez żadnych dodatków. Jestem pewna, iż zaskoczą Was swoim oryginalnym i niezwykłym smakiem.

Sprawdź także moje racuchy na kefirze lub maślance. jeżeli wolisz tradycyjne placki to polecam racuchy z jabłkami. Mało nie zapomniałam o pancakes. Gorąco polecam te amerykańskie naleśniki na słodko.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału