Placuszki bananowe z cynamonem. Przepis na puszyste placuszki na proszku do pieczenia. W sam raz na śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na podwieczorek lub słodkie śniadanie? Mam dla ciebie przepis na pyszne placuszki bananowe na proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, mają mało cukru i wyśmienicie smakują. Wystarczy wymieszać całość widelcem lub rózgą kuchenną. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na placuszki bananowe.

Przepis na placuszki bananowe

Czas przygotowania: 5 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Zobacz także: Placki z kaszy manny dla dzieci i dorosłych. Przepis na pyszne i delikatne placuszki na śniadanie. Bardzo proste do przygotowania

Jak zrobić placuszki bananowe?

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, cukier i szczyptę cynamonu i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypuj do ciasta, cały czas mieszając.
  3. Banany umyj i obierz. Rozgnieć je widelcem i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej – jeżeli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, to możesz pominąć olej lub jedynie odrobinę ją natłuścić.
  5. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zobacz także: Amerykańskie pancakes to śniadaniowy przysmak. Przepis na puszyste placuszki do zrobienia w 20 minut

Puszyste placuszki bananowe. Niezwodny przepis na pyszny des...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału