Placki ziemniaczane po chińsku. Spróbuj, a nie wrócisz do zwykłych

shareinfo.pl 2 dni temu
fot. screen Youtube / You Suck At Cooking

Popularne i uwielbiane w Polsce placki ziemniaczane to również specjał w Chinach. Ich chrupkość, apetyczny wygląd i smak sprawiają, iż przepadają za nimi wszystkie pokolenia. Jednak placki „po chińsku” różnią się trochę od tych znanych w naszym kraju. Kto choć raz ich spróbuje, prędko zapomni o klasycznej wersji.

W czym tkwi sekret placków ziemniaczanych „po chińsku”?

Do masy ziemniaczanej oprócz typowych składników tj. jajka i mąka, dodaje się także wędlinę i ostre przyprawy typu sos sojowy, imbir i chilli. Potrawa uzupełniona o te dodatki jest po pierwsze, bardziej sycąca, a po drugie – ostrzejsza w smaku. Na punkcie orientalnych placków ziemniaczanych można oszaleć. Polecamy spróbować.

Przepis na placki ziemniaczane „po chińsku”

Składniki:
▫︎ 1 kg ziemniaków,
▫︎ 20 dag chudego boczku (ew. baleronu lub szynki),
▫︎ 2 łyżki mąki pszennej,
▫︎ 3 łyżki sosu sojowego,
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 1 łyżeczka chilli bądź mielonej ostrej papryki,
▫︎ 1 łyżeczka imbiru w proszku,
▫︎ olej sojowy do smażenia.

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, a potem odciskamy z nadmiaru płynu.

Wędlinę kroimy drobno i przekładamy do kartofli razem z mąką i jajkami, mieszamy.

Następnie dodajemy imbir, sos sojowy, sól, pieprz i paprykę, znów mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej i czekamy, aż się rozgrzeje. Potem smażymy na nim placki – powinny się zezłocić z dwóch stron. Wykładamy na talerz i podajemy.

Idź do oryginalnego materiału