Placki z jagodami i ricottą

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Nie tylko samymi jagodziankami człowiek żyje! Dzisiaj moja młodzież zażyczyła sobie placki z jagodami.
No to proszę bardzo, smażone z sercem, z jagodami i ricottą, a na koniec polane syropem klonowym prosto z Kanady.

Dlaczego placki z jagodami i ricottą to mój śniadaniowy hit?

Takie placki z jagodami robię najczęściej z dodatkiem jogurtu, ale dziś miałam ochotę na coś bardziej delikatnego – więc wjechała ricotta. Jagody oczywiście też w środku, bo co to za placki z jagodami bez jagód w środku? W cieście są jajka i tylko trochę mąki, więc wychodzą super puszyste, takie jak lubię. Czarne jagody lekko puściły sok, który powoli spływa z placków na talerz… no poezja! Na wierzch dorzuciłam jeszcze więcej jagód – bo kto zbiera, ten ma!

No i oczywiście… ten syrop klonowy! Nie da się go nie lubić. W naszej kuchni wszyscy go uwielbiamy dzieci, dorośli, goście. A kiedy raz spróbujesz prawdziwego, gęstego syropu klonowego prosto z Kanady, to już nie ma odwrotu. Ciekawostką jest, iż w Kanadzie, w największych sieciach sklepowych, nie znajdziecie jednego rodzaju syropu klonowego. Znajdziecie… całą półkę! Od jasnych, delikatnych po ciemniejsze, o intensywniejszym smaku. To trochę jak wybór wina, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Placki z jagodami i ricottą: a na koniec… złoty syrop klonowy

Nie miałam pojęcia, iż syrop klonowy tak świetnie łączy się z jagodami, tymi prawdziwymi z lasu. A jednak ten duet to małżeństwo idealne! Do placków z jagodami pasuje jak ulał. Ten słodki, lekko karmelowy smak syropu i soczysta kwaskowatość czarnych jagód to coś, co warto przetestować. No i oczywiście, sprawdza się doskonale nie tylko z plackami, ale też z klasycznymi pancakesami, placuszkami z ricottą, naleśnikami… adekwatnie z czym tylko chcesz.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście jeszcze syropu klonowego to polecam! A jeżeli już znacie ten smak, to wiecie, o czym mówię.

Placki z jagodami i ricottą

Drukuj
Ilość porcji: 2-4 Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

250 g ricotta

4 jajka

180 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g jagód

1 łyżeczka soli

olej kokosowy do smażenia

syrop klonowy do podania

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ser ricotta z jajkami, wanilią, cukrem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć.
  2. Wsypać jagody i delikatnie przemieszać.
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać porcje ciasta po czubatej łyżce. Smażyć na średnim ogniu.
  4. Placki wyrastają i niemal podwajają swoją objętość. Podawać na ciepło, polane syropem klonowym. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału