Sezon na cukinię w Polsce zaczyna się w lipcu i trwa do września. To właśnie w tym czasie cukinia jest najsmaczniejsza i warto ją jeść. Co ważne, w lecie warzywo jest łatwo dostępne, można je dostać niemal w każdym sklepie spożywczym, a ceny są stosunkowo niskie. Warto wtedy spróbować zrobić pyszne placki z cukinii na obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki z cukinią i ziemniakami - chrupiące i delikatne
Oto przepis na placki z cukinią i ziemniakami. Połączenie kilku składników, które zachwyci choćby najbardziej wymagających smakoszy. Co ważne, większość produktów z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Potrzebne składniki i recepturę znajdziesz poniżej.
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe;
3-4 ziemniaki;
1 cebula;
1 marchew;
2 jaja;
sól, pieprz, bazylia, tymianek i oregano (można dodać inne ulubione przyprawy);
4-5 łyżek mąki pszennej;
szczypiorek.
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyj. Nie obieraj jej. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach i posól.
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Następnie odłóż warzywa na 10-15 minut i wyciśnij z nich sok.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Połącz ze sobą marchew, cukinię, cebulę oraz ziemniaki.
Dosyp przesianą mąkę.
Dołóż przyprawy do smaku.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Smaż placki na rozgrzanym oleju z dwóch stron (po 2-4 minuty z każdej strony), na średnim ogniu.
Gotowe placki wyłóż na ręczniku papierowym.
Na koniec placki z cukinii posyp posiekanym szczypiorkiem.
Placki możesz podawać solo lub z ulubionym sosem (np. pieczarkowym lub tzatziki).
Placki z ziemniaków i cukinii bez smażenia. Przepis idealny dla zabieganych
Placki z ziemniaków i cukinii bez smażenia to lekka alternatywa dla klasycznego dania. Pieczone w piekarniku lub przygotowane w air fryerze, zachowują chrupkość i smak, a przy tym są mniej tłuste. Idealne na szybki obiad lub niedzielne śniadanie.
Placki z cukinii i ziemniaków z piekarnika - przepis krok po kroku:
Składniki:
1 duża cukinia;
2 duże ziemniaki lub 4 małe;
1 cebula;
1 jajko;
5 łyżek mąki pszennej;
sól, pieprz do smaku;
oleju roślinny.
Wykonanie:
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
Połącz ze sobą powyższe składniki. Wymieszaj dokładnie.
Dopraw do smaku. W razie konieczności dodaj odrobinę oleju.
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Posmaruj papier delikatnie olejem.
Uformuj placuszki. Wyłóż je na blaszkę.
Placki włóż do nagrzanego piekarnika. Ustaw na 200 stopni. Piecz przez 20 minut.
Później przełóż placki na drugą stronę.
Piecz jeszcze przez 10 minut.
Zobacz też: Nie topi się tak gwałtownie i zachowuje kształt. Ten ser to król wszystkich grillów