Placek po zbójnicku (wersja wegetariańska) z konfiturą borowikową i grillowanym oscypkiem

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placek po zbójnicku (wersja wegetariańska) z konfiturą borowikową i grillowanym oscypkiem


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Placek po zbójnicku (wersja wegetariańska) z konfiturą borowikową i grillowanym oscypkiem

Radio Kielce. Gotowanie na antenie – filmowe przepisy. Placek po zbójnicku (wersja wegetariańska) z konfiturą borowikową i grillowanym oscypkiem / Fot. Angelika Rejnowicz – Radio Kielce

SKŁADNIKI (na 3-4 osoby)

  • 400 g obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 biała cebula
  • olej do smażenia
  • 1 szt. czosnku niedźwiedziego
  • 200 g borowika (mrożony lub świeży)
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 doniczka świeżego tymianku
  • 100 g miodu
  • 4 oscypki
  • 1 opakowanie (do 200 ml) śmietany gęstej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA

Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach. Odcisnąć wodę. Pozostawić skrobię z dna i dodać do startych ziemniaków. Pół cebuli pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać tymianek i rozmaryn. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju. Po minucie z każdej strony.

Borowiki kroimy i przesmażamy je razem z pokrojoną drugą połową cebuli. Dodajemy miód, tymianek, czosnek i do smaku trochę cukru. Wlewamy passatę i mieszamy. Tak oto powstałą konfiturę borowikową należy podawać z plackami.

Na koniec grillujemy oscypka na patelni. Podajemy z kwaśną śmietaną i dekorujemy pietruszką.

Smacznego!

Autor: Michał Markowicz i Krystian Markowicz




Idź do oryginalnego materiału