Te pyszne pizzerinki zachwycą zarówno dorosłych jak i dzieci. Są bardzo mięciutkie, można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Na imprezie możesz poczęstować gości bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, a także na zimno lub po ogrzaniu. Dodatki są dowolne, w składnikach wymieniłam te które najczęściej używam. jeżeli lubisz pizzę z określonymi składnikami, możesz je również umieścić na swoich pizzerinkach.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej lub specjalnej do pizzy 0
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
Dodatki:
- salami
- pieczarki
- ser (może być mozzarella w kulkach)
- oliwki
- kukurydza
Zobacz jak krok po kroku zrobić pizzerinki
Krok 1. Przygotowuję ciasto na pizzerinki.
Zrobienie ciasta rozpoczynam oczywiście od nastawienia zaczynu. W tym celu do sporego kubka wykruszam drożdże, zalewam je około 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody, dodaje cukier i około 3 łyżki mąki. Całość mieszam aż drożdże się rozkruszą i odstawiam na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje sol, wlewam rozczyn i pozostała ciepła wodę a więc 200 ml.
Mieszam i wyrabiam ciasto, musi być ono z pewnością miękkie ale nie kleiste. jeżeli mocno się klei podsypuje mąka. W momencie ugniatania ciasta wolę je już wyciągnąć na stolnicę, lepiej się formuje i wygodniej ugniatać je palcami.
W momencie gdy mam już wyrobione miękkie ciasto, przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2. Przygotowuję sos pomidorowy.
W tym czasie przygotowuję sos pomidorowy. Czosnek obieram i przede wszystkim drobno siekam. Lekko podsmażane na łyżce oliwy ale krótko, ponieważ może stać się gorzki. Do lekko przeznaczonego czosnku wlewam pomidory w puszce. Dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie – doprawiamy do smaku wg uznania. Osobiście wolę bardziej wyraźne smaki, więc nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu.
Sos duszę na małym ogniu, żeby odparował i stał się gęsty.
Krok 3. Przygotowuję dodatki do pizzerinek.
W tym czasie przygotowuję oczywiście dodatki: pieczarki obieram i kroję na bardzo drobne plastry, kukurydzę osadzam na sitku, ser tarkuję na grubych oczkach, a oliwki kroję na plastry.
Krok 4. Wałkuję ciasto i wykrawam kółka.
Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na stolnicy (stolnicę można podsypać mąka wówczas ciasto nie będzie się przyklejać).
Z rozwałkowanego ciasta dzięki miseczki wykrawam kółka o średnicy około 10 cm. Kółka układam na blaszce w pewnej odległości od siebie gdyż jeszcze urosną.
Krok 5. Dodaję ulubione dodatki i wypiekam.
Każde kółko smaruje sosem pomidorowym i układam na nich ulubione dodatki.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (jeśli wyrosną i lekko się zrumienia są gotowe).
Wskazówki
Pizzerinki radzę oczywiście posypać serem na około 5 minut przed wyciągnięciem. W tym celu po 15 minutach pieczenia otwieram piekarnik i posypuję starkowanym serem. Możesz od razu wstawić do piekarnika pizzerinki posypane serem, ale wówczas ser po 20 minutach spiecze się i wręcz zniknie z potrawy.
Czas pieczenia zależy przede wszystkim od grubości rozwałkowanego ciasta i w trakcie pieczenia trzeba obserwować. Z pewnością lepiej zrobić cieńsze kółka, bo ciasto w piekarniku zwiększa swoją wysokość około 3 krotnie.
Pizzerinki są szybką przekąską na imprezę, która z pewnością zachwyci dzieci oraz dorosłych. Sprawdzają się na Sylwestra, przyjęcie dla dzieci, na każdą domówkę.