Poznaj pyszną i chrupiącą pizzę z patelni bez drożdży, która smakuje jak najlepsza włoska pizza. Zrobisz ją ekspresowo w 15 minut bez piekarnika. To świetna alternatywa dla klasycznej pizzy.
Czy też macie czasami zachcianki na coś pysznego, sytego i szybkiego w przygotowaniu? A może dzieci proszą „mamo coś byśmy zjedli”? Jest kilka powodów, dla których pizza z patelni bez drożdży powinna zagościć na Twoim stole. Po pierwsze jest ekspresowa w zrobieniu i wykonasz ją w zaledwie 15 minut. Wliczając czas pieczenia, gotowe 2 pizze otrzymasz w 30 minut. Rewelacyjnie gwałtownie jak na pizzę. Po drugie nie potrzeba używać piekarnika. Po trzecie ciasto bez drożdży jest proste i zawsze się udaje. Moja pizza z patelni idealnie sprawdza się na co dzień jako szybki i tani obiad lub kolacja na ciepło. Gdy pierwszy raz robiłam taką pizzę, miałem niesłusznie duże wątpliwości. Warto jednak próbować nowych pomysłów. Koniecznie sprawdź moją pizzę z patelni.
Pizza z patelni – składniki:
Z podanych składników zrobisz 2 pizze o średnicy około 25 cm.
Szklanka u mnie to pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 125 ml wody (pół szklanki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (30 ml)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 szczypty cukru
Dodatki do pizzy
- na każdą pizzę po 2 – 3 łyżki do wyboru ketchupu, sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub passaty
- na każdą pizzę po większej szczypcie: oregano, ziół prowansalskich, pieprzu
- 120 g sera żółtego
- kilka plasterków salami
- tłuszcz do wysmarowania patelni (np oliwa z oliwek lub neutralny w smaku smalec gęsi)
- dowolne dodatki, które lubisz w pizzy np. pieczarki
Sposób wykonania pizzy z patelni bez drożdży
Do zrobienia pizzy potrzebna nam będzie większa patelnia z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Przygotuj także miskę na ciasto, tarkę do warzyw oraz ostry noż i deskę do krojenia.
Krok 1 – ciasto na pizzę
Do miski wsypuję: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wlewam także wodę oraz oliwę z oliwek. Wszystko mieszam i wyrabiam manualnie lub dzięki melaksera, aż otrzymam jednolite, elastyczne i miękkie ciasto.
Kulę ciasta dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek. Najlepiej rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i położyć na wysmarowanej tłuszczem patelni. Zobacz też klasyczny przepis na ciasto do pizzy na drożdżach.
Krok 2 – smażę ciasto
Ciasto na patelni smażę na średnim ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Ogień nie może być za duży, aby placek się nie przypalił i nie był surowy w środku.
W trakcie smażenia pierwszej strony przygotowuję dodatki do pizzy.
Krok 3 – dodatki do pizzy
Ser żółty kroję w plasterki nożem lub taruję na grubych oczkach tarki do warzyw. Przygotowuję także inne dodatki, które lubię. Na przykład plasterki pomidorów, pieczarek, szynki lub salami.
Krok 4 – smaruję pizzę i posypuje dodatkami
Gdy pierwsza strona pizzy się zarumieni, odwracam placek na drugą stronę dzięki szpatułki.
Następnie gwałtownie smaruję keczupem lub przecierem pomidorowym. Oprószam oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Umieszczam równomiernie ulubione dodatki. U mnie są to: ser żółty, salami i plasterki pieczarek.
Zobacz też: najlepszą domową pizzę
Zmniejszam ogień i patelnię przykrywam. Smażę pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie spód się zarumieni, a ser ładnie rozpuści. Czynność powtarzam dla drugiej pizzy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką pizzę upiec tradycyjnie w piekarniku.
Ekspresowa pizza z patelni jest już gotowa. Ostrożnie przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem czosnkowym lub keczupem. Sprawdź także pizzę na spodzie z cukinii – jest dietetyczna i rewelacyjna w smaku.
Smacznego!