Pizza z patelni bez drożdży w 15 minut

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj pyszną i chrupiącą pizzę z patelni bez drożdży, która smakuje jak najlepsza włoska pizza. Zrobisz ją ekspresowo w 15 minut bez piekarnika. To świetna alternatywa dla klasycznej pizzy.

Czy też macie czasami zachcianki na coś pysznego, sytego i szybkiego w przygotowaniu? A może dzieci proszą „mamo coś byśmy zjedli”? Jest kilka powodów, dla których pizza z patelni bez drożdży powinna zagościć na Twoim stole. Po pierwsze jest ekspresowa w zrobieniu i wykonasz ją w zaledwie 15 minut. Wliczając czas pieczenia, gotowe 2 pizze otrzymasz w 30 minut. Rewelacyjnie gwałtownie jak na pizzę. Po drugie nie potrzeba używać piekarnika. Po trzecie ciasto bez drożdży jest proste i zawsze się udaje. Moja pizza z patelni idealnie sprawdza się na co dzień jako szybki i tani obiad lub kolacja na ciepło. Gdy pierwszy raz robiłam taką pizzę, miałem niesłusznie duże wątpliwości. Warto jednak próbować nowych pomysłów. Koniecznie sprawdź moją pizzę z patelni.

Pizza z patelni – składniki:

Z podanych składników zrobisz 2 pizze o średnicy około 25 cm.
Szklanka u mnie to pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (30 ml)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty cukru

Dodatki do pizzy

  • na każdą pizzę po 2 – 3 łyżki do wyboru ketchupu, sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub passaty
  • na każdą pizzę po większej szczypcie: oregano, ziół prowansalskich, pieprzu
  • 120 g sera żółtego
  • kilka plasterków salami
  • tłuszcz do wysmarowania patelni (np oliwa z oliwek lub neutralny w smaku smalec gęsi)
  • dowolne dodatki, które lubisz w pizzy np. pieczarki

Sposób wykonania pizzy z patelni bez drożdży

Do zrobienia pizzy potrzebna nam będzie większa patelnia z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Przygotuj także miskę na ciasto, tarkę do warzyw oraz ostry noż i deskę do krojenia.

Krok 1 – ciasto na pizzę

Do miski wsypuję: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wlewam także wodę oraz oliwę z oliwek. Wszystko mieszam i wyrabiam manualnie lub dzięki melaksera, aż otrzymam jednolite, elastyczne i miękkie ciasto.

Kulę ciasta dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek. Najlepiej rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i położyć na wysmarowanej tłuszczem patelni. Zobacz też klasyczny przepis na ciasto do pizzy na drożdżach.

Krok 2 – smażę ciasto

Ciasto na patelni smażę na średnim ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Ogień nie może być za duży, aby placek się nie przypalił i nie był surowy w środku.

W trakcie smażenia pierwszej strony przygotowuję dodatki do pizzy.

Krok 3 – dodatki do pizzy

Ser żółty kroję w plasterki nożem lub taruję na grubych oczkach tarki do warzyw. Przygotowuję także inne dodatki, które lubię. Na przykład plasterki pomidorów, pieczarek, szynki lub salami.

Krok 4 – smaruję pizzę i posypuje dodatkami

Gdy pierwsza strona pizzy się zarumieni, odwracam placek na drugą stronę dzięki szpatułki.

Następnie gwałtownie smaruję keczupem lub przecierem pomidorowym. Oprószam oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem.

Umieszczam równomiernie ulubione dodatki. U mnie są to: ser żółty, salami i plasterki pieczarek.

Zobacz też: najlepszą domową pizzę

Zmniejszam ogień i patelnię przykrywam. Smażę pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie spód się zarumieni, a ser ładnie rozpuści. Czynność powtarzam dla drugiej pizzy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką pizzę upiec tradycyjnie w piekarniku.

Ekspresowa pizza z patelni jest już gotowa. Ostrożnie przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem czosnkowym lub keczupem. Sprawdź także pizzę na spodzie z cukinii – jest dietetyczna i rewelacyjna w smaku.
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału