Pizza z patelni bez drożdży w 15 minut

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj pyszną i chrupiącą pizzę z patelni bez drożdży, która smakuje jak najlepsza włoska pizza. Zrobisz ją ekspresowo w 15 minut bez piekarnika. To świetna alternatywa dla klasycznej pizzy.

Czy też macie czasami zachcianki na coś pysznego, sytego i szybkiego w przygotowaniu? A może dzieci proszą „mamo coś byśmy zjedli”? Jest kilka powodów, dla których pizza z patelni bez drożdży powinna zagościć na Twoim stole. Po pierwsze jest ekspresowa w zrobieniu i wykonasz ją w zaledwie 15 minut. Wliczając czas pieczenia, gotową pizzę otrzymasz w 30 minut. Rewelacyjnie gwałtownie jak na pizzę. Po drugie nie potrzeba używać piekarnika. Po trzecie ciasto bez drożdży jest proste i zawsze się udaje. Moja pizza z patelni idealnie sprawdza się na co dzień jako szybki obiad lub kolacja na ciepło. Gdy pierwszy raz robiłam taką pizzę, miałem niesłusznie duże wątpliwości. Warto jednak próbować nowych pomysłów. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Pizza z patelni – składniki:

Z podanych składników zrobisz 2 pizze o średnicy około 25 cm.
Szklanka u mnie to pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (30 ml)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty cukru

Dodatki do pizzy

  • na każdą pizzę po 2 – 3 łyżki do wyboru ketchupu, sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub passaty
  • na każdą pizzę po większej szczypcie: oregano, ziół prowansalskich, pieprzu
  • 120 g sera żółtego
  • tłuszcz do wysmarowania patelni (np oliwa z oliwek lub neutralny w smaku smalec gęsi)
  • dowolne dodatki, które lubisz w pizzy

Sposób wykonania pizzy z patelni bez drożdży

Do zrobienia pizzy potrzebna nam będzie większa patelnia z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Przygotuj także miskę na ciasto, tarkę do warzyw oraz ostry noż i deskę do krojenia.

Krok 1 – ciasto na pizzę

Do miski wsypuję: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wlewam także wodę oraz oliwę z oliwek. Wszystko mieszam i wyrabiam manualnie lub dzięki melaksera, aż otrzymam jednolite, elastyczne i miękkie ciasto.

Kulę ciasta dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek. Najlepiej rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i położyć na wysmarowanej tłuszczem patelni. Zobacz też klasyczny przepis na ciasto do pizzy na drożdżach.

Krok 2 – smażę ciasto

Ciasto na patelni smażę na średnim ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Ogień nie może być za duży, aby placek się nie przypalił i nie był surowy w środku.

W trakcie smażenia pierwszej strony przygotowuję dodatki do pizzy.

Krok 3 – dodatki do pizzy

Ser żółty kroję w plasterki nożem lub taruję na grubych oczkach tarki do warzyw. Przygotowuję także inne dodatki, które lubię. Na przykład plasterki pomidorów, pieczarek, szynki lub salami.

Krok 4 – smaruję pizzę i posypuje dodatkami

Gdy pierwsza strona pizzy się zarumieni, odwracam placek na drugą stronę dzięki szpatułki.

Następnie gwałtownie smaruję keczupem lub przecierem pomidorowym. Oprószam oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem.

Umieszczam równomiernie ulubione dodatki. U mnie są to: ser żółty i plasterki pieczarek.

Zobacz też: najlepszą domową pizzę

Zmniejszam ogień i patelnię przykrywam. Smażę pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie spód się zarumieni, a ser ładnie rozpuści. Czynność powtarzam dla drugiej pizzy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką pizzę upiec tradycyjnie w piekarniku.

Ekspresowa pizza z patelni jest już gotowa. Ostrożnie przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem czosnkowym lub keczupem. Sprawdź także pizzę na spodzie z cukinii – jest dietetyczna i rewelacyjna w smaku.
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału