Pizza to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na świecie – aromatyczna, różnorodna i uwielbiana przez miliony. Choć jej korzenie sięgają starożytności, współczesna wersja narodziła się w Neapolu i gwałtownie podbiła serca smakoszy na całym globie. Jak wyglądała jej historia? Czy może być zdrowa? I jakie ciekawostki skrywa ten kulinarny fenomen?
Historia pizzy
Choć za ojczyznę pizzy uznaje się Włochy, jej odmienne wersje, czyli płaskie pieczywo z dodatkami, przyrządzane były przez Greków, Egipcjan, jak i Rzymian. Jednak opcje te nie zawierały w składzie pomidorów, ponieważ dotarły one do Europy dopiero w momencie odkrycia Ameryki. Jej oficjalne powstanie wypada w XVIII wieku w Neapolu. To właśnie tam podawano ją jako placki ciasta drożdżowego z dodatkiem oliwy, czosnku, sera i pomidorów. Pizza niegdyś nie była zbyt wyrafinowanym daniem. Podawano ją w restauracjach, aby ubodzy mieszkańcy mogli cieszyć się jej smakiem. Legenda głosi, iż w XIX wieku, podczas wizyty królowej Margherity di Savoia w Neapolu, miejscowy szef kuchni przygotował specjalną pizzę. Zawierała ona mozzarellę, pomidory i bazylię, odzwierciedlając kolory flagi Włoch. Danie tak zasmakowało królowej, iż nazwano ją na jej cześć Margheritą. Dziś jest to jedno z najpopularniejszych i klasycznych wersji pizzy.
Pizza na świecie
Pizza przez długi czas pozostawała daniem dostępnym jedynie we Włoszech. Dopiero pod koniec XIX wieku dzięki fali emigracji do Stanów Zjednoczonych, zaczęła zdobywać międzynarodową popularność. Pierwsza pizzeria w USA została otwarta w 1905 roku. Po II wojnie światowej, pizza rozprzestrzeniła się na cały świat. Dziś jest uznawana za danie jedzone na szybko, jak i symbol włoskiej kuchni. Doczekała się niezliczonych wariantów i bogactwa smaków, od pizzy z ananasem, po jej japońskie wersje z sushi. Uzyskała choćby swoje święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego.
Czy pizza może być zdrowa?
Pizza często kojarzy się z fast foodem, jednak w rzeczywistości może być częścią zbilansowanej diety. To, czy będzie ona zdrowa czy kaloryczna, zależy od użytych do jej wykonania składników. Zdrowszą alternatywą dla ciasta pszennego, jest pełnoziarniste. Przy wykorzystaniu domowego sosu i dużej ilości warzyw, możemy stworzyć zdrową i zarówno smaczną wersję pizzy. Zamiast tłustych wędlin, wybierajmy chude mięso lub białko roślinne. Dobrym pomysłem będzie również ograniczenie ilości sera. Kluczem jest umiar i jakość składników. Jednak gdy zjemy klasyczną pizzę z pizzeri, nie skupiając się na wartościach odżywczych nic złego się nie stanie. Od czasu do czasu bez negatywnych konsekwencji możemy sobie pozwolić na to danie i bez zmartwień cieszyć się jego smakiem.
Ciekawostki o pizzy
- Kraj, w którym spożywa się najwięcej pizzy, to USA. Drugie miejsce zajmują Włochy a trzecie należy do Brazylii.
- Najstarsza pizzeria na świecie znajduje się w Neapolu i nosi nazwę Antica Pizzeria Port’Alba. Została ona otwarta w 1738 roku.
- Pizza Hut w 1994 roku jako pierwsza podjęła się sprzedaży i zrealizowała swoje pierwsze zamówienia pizzy online.
- Rekord Guinnessa na najdłuższą pizzę świata ustanowiono w 2017 roku w Kalifornii przez Amerykanów, którzy przygotowali placek mierzący aż 1930 metrów długości.
- Najdroższa pizza świata kosztowała 2700 dolarów. W swoim składzie miała płatki z 24-karatowego złota, czarny kawior, strasburski pasztet foie gras, jadalne kwiaty i brytyjski ser pleśniowy Stilton.







