Pizza na spodzie z cukinii

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Zastanawiasz się co jeszcze można zrobić z cukinii? Pizza na spodzie z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem zaskoczy każdego. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla całej rodziny.

Z pewnością tradycyjna pizza domowa na cieście drożdżowym jest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie soku z cukinii oraz przypilnowanie pizzy podczas pieczenia w piekarniku. Zrobisz ją bardzo gwałtownie bez czekania na wyrośnięcie ciasta.

Pizza na spodzie z cukinii – składniki:

Spód z cukinii:

  • 500 g cukinii (2 sztuki)
  • 50 gram sera żółtego (np mozzarella lub parmezan)
  • 1 łyżka soli
  • 60 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)
  • 2 średnie jajka (rozmiar L) lub 3 mniejsze (rozmiar M)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • dodatkowo możesz dać: 2 łyżki oregano, garść posiekanej pietruszki lub bazylii
  • garść pomidorków koktajlowych do ułożenia na wierzch

Na wierzch:

  • 50 g sera żółtego (np mozzarella lub parmezan)
  • kilkanaście oliwek
  • kilka suszonych pomidorków w oliwie

Jakie dodatki do pizzy?

Moja pizza na spodzie z cukinii udekorowana jest pomidorkami koktajlowymi oraz startym serem żółtym. Zastanawiasz się co jeszcze dodać na wierzch pizzy? Z pewnością możesz dać także:

  • ser typu feta oraz pozostałe gatunki serów
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • kapary
  • kawałki ananasa
  • dla mięsożerców: salami, kiełbaskę, szynkę, boczek

Sposób wykonania pizzy na spodzie z cukinii

Do przygotowania pizzy na spodzie z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, tarki do warzyw, blaszki o wymiarach oraz piekarnika.

Krok 1. Przygotowuję spód pizzy

Starą cukinię obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Młodej cukinii nie obieram. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach i wrzucam do miski. Oprószam łyżką soli i całość mieszam. Odstawiam na 10 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie dokładnie odciskam rękami z soku. Możesz pomóc sobie także ściereczką. Trzeba mocno odcisnąć sok, aby ciasto było gęste. Pizza będzie wówczas smaczniejsza.

Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam. Na tarce o grubych oczkach ścieram 50 g sera żółtego.

Do miski z odciśniętą cukinią wbijam 2 średnie jajka. Wrzucam 50 g startego sera żółtego. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy. Na koniec wsypuję 4 łyżki mąki i dokładnie mieszam ze sobą. Ciasto na pizzę z cukinii powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane. jeżeli jest za rzadkie (wodnista i słabo odciśnięta cukinia) to zagęszczam mąką ziemniaczaną lub bułką tartą. Na koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję ulubione przyprawy.

Blaszkę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia lub smaruję oliwą z oliwy. Wykładam ciasto dzięki łyżki i wyrównuję powierzchnię. Ciasto powinno mieć grubość około 1 – 1,5 cm.
Pomidorki koktajlowe płuczę w wodzie, odsączam i przekrawam na pół. Układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto.

Krok 2. Piekę pizzę

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Piekę w temperaturze 200 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieni. jeżeli spód będzie po tym czasie wilgotny, to wydłuż czas pieczenia lub włącz termoobieg (każdy piekarnik inaczej piecze).

Podczas pieczenia spodu pizzy, przygotowuję dodatki na wierzch. Odsączam oliwki i także przekrawam na pół lub większe sztuki w plasterki. Ser żółty ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.

Gdy spód pizzy będzie suchy i lekko zarumieniony, wyjmuję z piekarnika. Kładę na wierzch oliwki oraz pokrojone kawałki z suszonych pomidorków (odsączam oczywiście z zalewy) i oprószam startym serem. Możesz także dodać inne, ulubione dodatki. Wymieniłam je w składniach. Jednym słowem możemy dać to co mamy aktualnie pod ręką w kuchni :-).

PS. jeżeli masz czas, możesz także spód pizzy posmarować sosem pomidorowym. Szczegółowy opis wykonania znajdziesz w przepisie najlepsza pizza domowa.

Tak przygotowaną pizzę umieszczam ponownie do piekarnika i piekę w temperaturze 190 stopni C przez około 5 – 8 minut do czasu, aż ser się roztopi.

Najlepsza domowa pizza

Pizzę na spodzie z cukinii podaję na stół zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsza jest na ciepło. Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału