Piwo ze świerszczy? Polski browar już niedługo będzie sprzedawał taki trunek

dadhero.pl 4 dni temu
Jakiś czas temu internet rozgrzała dyskusja na temat tego, iż "zła Unia" zabierze nam mięso, a zamiast tego każe "jeść robale". Powodem tej burzy było dopuszczenie do sprzedaży mąki ze świerszczy. Po ten składnik postanowili teraz sięgnąć piwowarzy z małego browaru w Lęborku. Ich piwo ze świerszczy niedługo trafi do sklepów.


Woda, sód jęczmienny, słód pszeniczny i cztery rodzaje chmielu. To tradycyjne składniki produkowanego przez AleBrowar z Lęborka piwa Grass Hopper. Oprócz nich pozostało jeden dodatek, któremu trunek zawdzięcza swoją nazwę. Są to suszone świerszcze i mączka ze świerszczy.

Ze świerszczy, ale z orzechową nutą


Skąd pomysł na tak nietypowy składnik? Otóż z potrzeby eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. AleBrowar jest znany z tego, iż właściciele tej firmy od początku poszukują oryginalnych receptur i metod produkcji piwa. Przepis na piwo Grass Hopper to efekt współpracy z firmą z Food Bugs, która sprowadza i sprzedaje jadalne świerszcze. – Odkryliśmy, iż dodając do produkcji piwa suszone świerszcze, otrzymamy orzechowe nuty oraz głęboki, znakomity smak – wyjaśniają pomysłodawcy w nagraniu opublikowanym na Instagramie.

Na filmie widać też, jak wsypują świerszcze do kadzi, w której warzy się kolejna partia piwa. – To jest tylko namiastka, bo dość dużą ilość mączki ze świerszczy dodaliśmy do samego zacierania – wyjaśnia właściciel AleBrowaru.



W sprzedaży od października


Piwo Grass Hopper na razie nie pozostało dostępne. Po raz pierwszy będzie można go spróbować podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa, który odbędzie się w dniach 17-19 października tego roku na stadionie Legii. Potem trunek trafi do sklepów, będzie też serwowany w lokalach należących do lęborskiego browaru piwiarni w Gdyni i Wrocławiu. Cena Grass Hoppera ma wynosić około 12 zł.

Mączka z suszonych owadów i produkty z jej dodatkiem cieszą się w Polsce coraz większą popularnością, co widać po rosnącej liczbie sklepów oferujących takie, do niedawna egzotyczne, przekąski. Nie brakuje też restauratorów, którzy wprowadzają ten "kontrowersyjny" składnik do swojego menu. Wiosną tego roku jedna z toruńskich pizzerii zaproponowała swoim klientom pizzę o nazwie "Patyczaki i robaki", której składnikiem są chrupiące świerszcze.

Idź do oryginalnego materiału