Pikantna zupa krem z marchewki pełna witamin. Zobacz przepis na lekkie danie. Popularny owoc podkreśli smak warzywa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fahrwasser/zdjęcie ilustracyjne


Zupa krem z marchewki to danie, które można jeść przez cały rok. Jednak to na wiosnę smakuje najlepiej, gdy jest przygotowana z młodej marchewki. Smak tego popularnego warzywa znakomicie podkreśli dodatek soku pomarańczowego i szczypty mielonego imbiru. Zobacz prosty przepis na krem marchewkowy.

Zupa krem z marchewki – prosty przepis z imbirem

Liczba porcji: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: 35 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 1 cm świeżego kawałka korzenia imbiru lub łyżeczka mielonego,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 cebule,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 20 ml oleju, np. rzepakowego,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić dobrą zupę marchewkową?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i imbir trzeba umyć, obrać i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, a imbir zetrzeć na tarce o dużych oczach.
  2. Marchewki obrać, a następnie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Pomarańcze obrać, pozbawić pestek i zmiksować na jednolitą pulpę. Można też wycisnąć z niej sam sok.
  4. Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebulę aż do momentu zeszklenia.
  5. W garnku o grubym dnie roztopić masło, wsypać marchewkę i starty imbir. Całość należy przesmażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
  6. Do garnka trzeba wlać bulion warzywny i dodać zmiksowaną pomarańczę.
  7. Następnie trzeba gotować zupę marchewkową przez około 15 minut.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej podsmażonej cebuli.
  9. Zupę z marchewki trzeba zmiksować przy pomocy blendera manualnego na gładki krem.
  10. Pikantną zupę krem z marchewki trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  11. Zupę rozdzielić na talerze i udekorować posiekaną natką pietruszki.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Przyprawy do zupy marchewkowej

Do zupy z marchewki warto dodawać różnorodne przyprawy. Szczególnie warto dodać ostrego smaku, przyprawiając ją mieloną kurkumą, która dodatkowo wzmocni barwę dania. Wyrazistego smaku słonego oraz umami (czyli mięsnego lub bulionowego) dodaje także jasny sos sojowy.

Jeżeli lubicie łagodniejsze smaki, to do zupy krem z marchewki dodajcie wydrążone i pokrojone w kostkę jabłko. A miłośnicy ostrego smaku mogą sięgnąć po czosnek lub papryczkę chili.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału