Pijesz napoje „zero”? Musisz to wiedzieć

dompelenpomyslow.pl 5 godzin temu

Napoje „zero” stają się coraz popularniejszym wyborem na sklepowych półkach i coraz więcej firm decyduje się na ich produkcję. Bezcukrowe odpowiedniki popularnych napoi praktycznie nie różnią się smakiem od oryginalnych, a brak wartości odżywczych staje się ich największą zaletą. Często są bezkarnie spożywane w dużych ilościach i uważane za zdrowsze, ale czy na pewno tak jest? Sprawdź, z czym wiąże się ich spożywanie.

Napoje „zero”

Najczęściej pod tą nazwą kryją się napoje niezawierające w swoim składzie cukru, a co za tym idzie również kalorii, w przeciwieństwie do zwykłych, które potrafią zwierać choćby kilka łyżeczek cukru w zaledwie 100 ml napoju. Sprawia to, iż produkty „zero” wydają się być idealną alternatywą dla osób dbających o linię, w końcu mogą oni spożywać swoje ulubione słodkie napoje bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Skład

Aby napoje bez cukru mogły przez cały czas zachować swój słodki smak, do ich produkcji wykorzystywane są różne słodziki. Najczęściej spotykane są, m.in.: aspartam, acesulfam K czy sukraloza. W celu zapewnienia najlepszego smaku i pożądanej słodkości, słodziki zwykle dodawane są do napoi w parach. Syntetyczne odpowiedniki cukru potrafią być od niego słodsze choćby o około 200-600 razy, nie zawierając przy tym żadnych lub jedynie nieznaczną ilość kalorii.

Konsekwencje zdrowotne

Mogłoby się wydawać, iż takie napoje przynoszą same korzyści, ale rzeczywistość jest inna. Zbyt duże ilości spożywanych słodzików mogą powodować wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Należą do nich przede wszystkim problemy trawienne — słodziki mogą negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy. Ponadto regularne ich spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca, a także może powodować utrwalenie uzależnienia od słodkiego, zamiast je redukować.

Idź do oryginalnego materiału