Zdania na temat korzyści lub szkodliwości picia kawy są podzielone. Jednak wielu z nas nie potrafi odmówić sobie filiżanki „małej czarnej”. Jesteś zagorzałym kawoszem? Dodaj do swojej kawy orientalnego kardamonu. Ta przyprawa sprawi, iż aromatyczny napój zyska cenne, prozdrowotne adekwatności.
Kardamon jest jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kojarzony jest głównie z kuchnią azjatycką i daniami kuchni indyjskiej. Jednak, wbrew dość powszechnemu przekonaniu, jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do egzotycznych dań kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Ma intensywny cytrynowo-imbirowy smak i korzenny aromat. Jego dodanie wzbogaca smak napojów i potraw. Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, a także dań mięsnych. Idealnie komponuje się również z kawą, czyniąc z niej napój zbawienny dla naszego zdrowia.
Niezwykłe adekwatności kardamonu
Wyróżniamy dwa rodzaje kardamonu: czarny oraz zielony. Do przygotowania kawy zalecane są jednak zielone strąki kardamonu.
Sprawdź także ten patent: Dodaj do kawy zamiast cukru. Ten składnik zamieni ją w eliksir zdrowia
Ma kwiatowy zapach i smak, i wzbogaca kawę o deserowy posmak. Jednak nie tylko wysublimowany smak jest głównym atutem kawy z kardamonem. Swoje adekwatności zdrowotne kardamon zawdzięcza kardamoninie. W połączeniu z kofeiną wykazuje on adekwatności moczopędne. Tym samym wspomaga oczyszczanie – skutecznie wypłukuje toksyny z naszego organizmu. Poza tym podkręca metabolizm, obniża wysokie ciśnienie oraz wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Zapobiega też zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Dodaj go do kawy na zdrowie
To nie koniec dobroczynnego działania tej przyprawy! Kawa z kardamonem sprawdzi się również w przypadku problemów trawiennych. Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę zmagającym się z nieżytem żołądka. Najbardziej godzien uwagi jest fakt, iż jedno z najnowszych badań dowodzi, iż ma adekwatności niszczenia komórek nowotworowych. Testy prowadzone przez naukowców z Florida A&M University, wykazały, że, kardamon może wspomagać leczenie raka piersi! Warto więc dodać go do swojej porannej lub popołudniowej kawy.
Sprawdź, przygotowanie tego zdrowotnego eliksiru jest banalnie proste. Do przygotowania kawy z kardamonem tradycyjnie używa się metalowego tygielka, ale możesz też wykorzystać zwykłą kawiarkę. Wystarczy, iż wypełnisz jej sitko zmieloną kawą wymieszaną z kardamonem i zaparzysz ją jak zwykle. jeżeli nie masz tygielka, ani kawiarki, użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem.
Kawa z kardamonem – przepis
Składniki:
-
- 8 gram kawy mielonej
- 100 ml wody
- 5 sztuk ziaren zielonego kardamonu
- 1,25 l gotowego wywaru warzywnego
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
-
- Rozetnij łupiny kardamonu, wyjmij ziarna i jak najdrobniej rozgnieć je w moździerzu.
- Rozdrobniony kardamon wsyp razem z mieloną kawą i cynamonem do tygielka i zalej zimną wodą. Postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Napar gotuj przez 1-2 minuty, kilkakrotnie mieszając, a następnie przecedź go przez papierowy filtr. Gotowe!