Ocet truskawkowy to aromatyczny dodatek, który może wzbogacić smak wielu potraw. Jego delikatna słodycz i owocowy charakter doskonale komponują się z różnymi produktami. W dodatku ma on wiele cennych adekwatności, dzięki którym między innymi ułatwia odchudzanie. Podpowiadamy, jak zrobić własny ocet truskawkowy oraz jak go używać.
Dlaczego warto pić ocet truskawkowy? Poznaj adekwatności tego produktu
Ocet truskawkowy to produkt, który warto wprowadzić do swojej codzienności. Obfituje on w kwasy organiczne i przeciwutleniacze, które pomagają w regulacji poziomu cukru po posiłku. Dzięki temu zażywanie octu truskawkowego pozwala zwiększyć uczucie sytości, tym samym zapobiegając podjadaniu i ułatwiając odchudzanie.
Oprócz tego produkt ten potrafi skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Mówi się również, iż ocet truskawkowy działa odmładzająco na organizm, a regularne picie go lub spożywanie jako dodatku do jedzenia, pozwala zregenerować, nawilżyć oraz odżywić skórę.
Jak zrobić ocet truskawkowy? To prostsze niż myślisz
Ocet truskawkowy możemy kupić w wielu sklepach stacjonarnych lub zamówić przez internet. Inną opcją jest przygotowanie go samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, a do przyrządzenia około pół lira octu truskawkowego potrzebujemy jedynie:
- 400 g truskawek (mogą być dojrzałe lub obite),
- 500 ml octu jabłkowego.
Przygotowanie tej cennej mikstury rozpoczynamy od umycia i obrania truskawek. Osuszamy je i kroimy na drobne kawałki. Następnie przekładamy owoce do dużego słoika i zalewamy je octem jabłkowym, szczelnie zamykając pojemnik. Odstawiamy go na 2 tygodnie do ciemnego i suchego miejsca. Po upływie tego czasu odcedzamy truskawki przez sitko i przelewamy ocet do czystej, szklanej butelki.
Czytaj również: Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Jak stosować ocet truskawkowy? Jest wiele opcji
Ocet truskawkowy możemy stosować na wiele sposobów. Jest on smacznym i zdrowym dodatkiem między innymi do sałatek, surówek czy past kanapkowych. Możemy z jego dodatkiem przyrządzić prosty sos, bazujący na oliwie, z dodatkiem miodu. Świetnie będzie on pasował do serów pleśniowych, fety czy halloumi.
Natomiast, jeżeli chcemy po prostu pić ocet truskawkowy, to należy wymieszać 1 łyżkę mikstury z wodą i wypić najlepiej godzinę przed posiłkiem. Pamiętajmy jednak, aby nie stosować więcej niż 2 łyżki octu truskawkowego dziennie, co dotyczy także dodawania go do potraw.
Zobacz też:
Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin
Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli
Zrób na obiad fioletową zupę. Zadowolone będą nie tylko dzieci