Grykę kojarzymy z kaszą gryczaną, będącą świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Mało kto wie, iż z tego składnika robi się napar. W Azji piją go na potęgę, zawdzięczając mu szczupłe sylwetki i młodzieńczy wygląd. Czas poznać zdrowotny napój, jakim jest herbata gryczana.
Dlaczego warto pić herbatę gryczaną?
Herbata gryczana była znana już w starożytności. Wówczas wykorzystywano prażone ziarna gryki do przygotowywania napojów, które wspierały trawienie i układ krążenia. W Japonii pito je w okresie Edo. Napar często serowano do makaronu soba.
Obecnie herbata gryczana jest niezwykle popularna w Azji. W Polsce od niedawna zaczęła wzbudzać zainteresowanie, głównie kobiet. Ceni się ją za prozdrowotne adekwatności. O jakich mowa?
Ten napar zawiera witaminy A i E oraz te z grupy B, a także minerały tj. żelazo, magnez, potas, cynk. W jego składzie nie ma kofeiny, dlatego można pić go o każdej porze dnia. Znajdziemy w nim również rutynę, będącą naturalnym antyoksydantem, wzmacniającym naczynia krwionośne i wspierającym pracę układu krążenia.
Znaczenie mają również polifenole i flawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników. W związku z tym napój spowalnia procesy starzenia.
Herbata gryczana może być pomocna w odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczna i syci na długo. Poza tym przyspiesza metabolizm. Pomaga także w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Mogą ją pić zatem osoby z insulinoopornością i cukrzycą.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Żurawina na przeziębienie - adekwatności zdrowotne i przepis na napar
Kto powinien pić herbatę gryczaną?
Herbatę gryczaną powinny pić osoby, które chcą zadbać o swoją dietę i przyspieszyć proces odchudzania. Pamiętajmy jednak, iż przy zrzucaniu nadprogramowych kilogramów nie pomoże sam napój - ważna jest również aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowane posiłki.
Herbata gryczana jest przeznaczona dla tych, którzy chcą poprawić wygląd skóry i spowolnić procesy starzenia. Tak naprawdę może ją pić dosłownie każdy, czyli dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i sportowcy. Wszystko dlatego, iż nie zawiera ani kofeiny, ani glutenu.
Jak zrobić herbatę gryczaną?
Herbatę gryczaną robi się bardzo łatwo. Wystarczy, iż zalejemy 1 łyżkę prażonych nasion gryki wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Napar parzymy przez 5-7 minut.
Nie musimy od razu wyrzucać tych ziaren. Możemy wykorzystać je ponownie do kolejnych herbat, jednak ich smak będzie delikatniejszy.
Napęczniałe nasiona warto używać w kuchni, dodając je do owsianek, smoothie, koktajlów i deserów. Sprawdzą się także jako dodatek do ryżu i kaszy - zyskają orzechowy posmak.
Zobacz też:
Za te butelki dostaniesz kaucję. Nie każda plastikowa się nadaje
W lodówce brzydko pachnie? Tak pozbędziesz się tego uciążliwego problemu
Grzyby susz dokładnie w takiej temperaturze. Długo będą smaczne i aromatyczne