Olej sezamowy bywa niedoceniany w naszym kraju, a kosztuje tylko kilkanaście złotych i jest zdrowszy, niż wiele produktów w polskich sklepach. To zdrowotna bomba witaminowa o łagodnym, orzechowym smaku, która urozmaici smak wielu potraw.
Pomoże ci także uporać się z uciążliwymi dolegliwościami. Pij codziennie 2 łyżeczki oleju sezamowego, a przyspieszysz metabolizm i wzmocnisz stawy. A to dopiero początek cennych adekwatności tego produktu.
Może cię zainteresować: Szukasz domowego sposobu na komary? Natrzyj ręce liśćmi tej rośliny, a choćby się nie zbliżą
Olej sezamowy - jakie ma adekwatności? Dostarcza wielu witamin
Azjaci wykorzystują ten produkt w kuchni niemal codziennie i dobrze wiedzą, co robią. Właściwości oleju sezamowego czynią go bowiem jednym z najzdrowszych dodatków do codziennego jedzenia. Wspiera działanie układu pokarmowego, nerwowego, mięśni, a choćby serca.
Pozytywnie wpływa także na odporność. Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych m.in. błonnik czy witaminy z grupy B (B1, B2, B3 I B6), witaminy: A, E i K. Jest źródłem cynku, magnezu, miedzi, wapnia, kwasu foliowego, żelaza oraz fosforu.
W umiarkowanych ilościach mogą sięgać po niego również cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Dietetycy nie radzą jednak przesadzać z tym produktem. 2 łyżeczki dziennie w zupełności ci wystarczą. Mimo jego licznych zalet ma on bowiem wysoką kaloryczność.
Na co dobry jest olej sezamowy? Pozytywnie wpływa na kości, stawy, a choćby metabilizm
Właściwości oleju sezamowego (a konkretniej duża ilość magnezu i wapnia) sprawiają, iż może on również pozytywnie wpływać na kondycję kości i stawów. Picie go pomaga chronić organizm przed osteoporozą. Zawarta w tym produkcie miedź łagodzi natomiast obrzęki i drobne stany zapalne.
Olej sezamowy oczyszcza także jelita z uwagi na wspomnianą już zawartość błonnika, pomoże ci pozbyć się resztek pokarmowych z organizmu. Pozytywnie wpływa na metabolizm, zapobiegnie również występowaniu zaparć.
Czytaj również: Kup w aptece i wetrzyj w szybę. Okna będą idealnie czyste przez wiele miesięcy
Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni. Do czego go dodawać?
Jeśli nie lubisz pić samego oleju sezamowego, urozmaić nim swoje potrawy. Zastosowanie tego produktu w kuchni jest szerokie. Możesz dodawać go do dań kuchni azjatyckiej, do hummusu, domowych past, warzywnych sałatek czy dipów.
Pamiętaj jednak, by przechowywać go w lodówce i pod żadnym pozorem nie należy poddawać go obróbce termicznej. Wtedy bowiem straci swoje cenne adekwatności.
Zobacz też:
Te trujące grzyby łatwo pomylić z jadalnymi. Przyjrzyj się dwa razy, zanim zerwiesz
Wynajmujesz mieszkanie? Sprawdź, kto powinien zapłacić z remont i awarię
Pająki przestaną wchodzić do domu. Wystarczy, iż ułożysz to pod drzwiami