Pigwa do herbaty – pysznie smakuje, rozgrzewa i podnosi odporność. Poznaj prosty i najlepszy przepis na pigwę w syropie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/ 5PH


Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy przysmak – kwaśne i wyraziste w smaku owoce mają dużo witaminy C i wspomagają naszą odporność w walce z przeziębieniem czy grypą. Takie przetwory są nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo proste do zrobienia. Warto mieć kilka ich słoiczków w zapasie, by każdego jesiennego i zimowego dnia móc cieszyć się pyszną, rozgrzewającą herbatą. Sprawdź i wypróbuj najlepszy przepis na pigwę w syropie.

W skrócie:

  • Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty
  • Przepis na pigwę do herbaty
  • Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?
  • Dlaczego warto jeść pigwę? adekwatności i kalorie

Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty

Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeżeli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.

Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.

Przepis na pigwę do herbaty

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty

Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeżeli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.

Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.

Przepis na pigwę do herbaty

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Takie przetwory przygotowywały nasze babcie. Poznaj starą recepturę

Śliwki w occie to wyśmienite przetwory o pysznym smaku i szerokim zastosowaniu. Można podać je do wytrawnych przystawek, pasztetów, a także deserów. Polecam przepis ze starej książki mojej mamy z…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?

  1. Umyj i osusz owoce pigwy.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  3. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.
  4. Gdy pigwa puści sok, wstaw garnek na mały ogień.
  5. Wlej wodę do 2/3 wysokości owoców. jeżeli chcesz, to możesz dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłóż korzenne przyprawy po równo do słoików)
  6. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  7. Gorącą pigwę razem z syropem przełóż do czystych słoików i zakręć.
  8. Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  9. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Dlaczego warto jeść pigwę? adekwatności i kalorie

Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców zawarte jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych adekwatności można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g) - czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.

Polecamy również przepis na sok z pigwy.

Pigwa do herbaty – pysznie smakuje, rozgrzewa i podnosi odpo...

+8 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału