Pierwszorzędne gruszki w occie na zimę. Poznaj tradycyjny przepis do słoików. Pomysł na słodkie przetwory jak dawniej

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/altocumulus/zdjęcie ilustracyjne


Gruszki w occie to klasyczny przepis na przetwory owocowe w słodkiej zalewie. Specjał nie wymaga pasteryzacji i świetnie sprawdza się do spiżarni. Korzenny aromat gruszek w occie będzie pasować szczególnie do pieczonego mięsa. Zobacz przepis na tradycyjne gruszki w occie do słoików.

Gruszki w occie – prosty przepis

Liczba porcji: 4 słoiki,
czas przygotowania: 40 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml octu o mocy 10 procent,
  • 8 goździków,
  • 1 laska lub 5 g mielonej kory cynamonu cejlońskiego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 500 ml wody.

Jak zrobić gruszki w occie?

Przygotowanie:

  1. Gruszki należy umyć, obrać ze skórki i rzucić do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
  2. Następnie w garnku trzeba zagotować wodę z cukrem, octem, goździkami i rozkruszoną korą cynamonu. W przypadku cynamonu w proszku należy dosypać go do zalewy.
  3. Do wrzątku wrzucić odsączone z wody gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się lekko szkliste.
  4. Gruszki należy wystudzić w zalewie, płyn zlać do garnka i zagotować.
  5. Odcedzone gruszki trzeba włożyć do wyparzonych słoików i zalać przestudzoną zalewą.
  6. Gruszki w occie należy szczelnie zakręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Czytaj także: Jak zrobić ocet jabłkowy? Poznaj przepis na zdrowy składnik sosu do surówek

Pasteryzacja gruszek w occie

Opcjonalnie gruszki w occie można pasteryzować, aby przedłużyć okres ich przydatności do spożycia. W takim przypadku wystudzone słoiki z gruszkami w occie należy włożyć do garnka z ułożoną na dnie ściereczką, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gruszki w occie należy pasteryzować przez około 15-20 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Zastosowanie gruszek w occie

Część osób może zastanawiać się, do czego podawać gruszki w occie. Ta wytrawna przekąska urozmaici smak pieczonej kaczki, gęsi lub sztuki mięsa. Można podawać je do szarpanej wieprzowiny z jabłkami, a także do deski serów na przyjęciu w gronie znajomych. Domowe gruszki w occie mogą być także ciekawym dodatkiem do sałatek ziemniaczanych albo surówki z ugotowanych buraków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału