Gruszki w occie – prosty przepis
Liczba porcji: 4 słoiki,
czas przygotowania: 40 minut,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek,
- 200 g cukru,
- 200 ml octu o mocy 10 procent,
- 8 goździków,
- 1 laska lub 5 g mielonej kory cynamonu cejlońskiego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 500 ml wody.
Jak zrobić gruszki w occie?
Przygotowanie:
- Gruszki należy umyć, obrać ze skórki i rzucić do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
- Następnie w garnku trzeba zagotować wodę z cukrem, octem, goździkami i rozkruszoną korą cynamonu. W przypadku cynamonu w proszku należy dosypać go do zalewy.
- Do wrzątku wrzucić odsączone z wody gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się lekko szkliste.
- Gruszki należy wystudzić w zalewie, płyn zlać do garnka i zagotować.
- Odcedzone gruszki trzeba włożyć do wyparzonych słoików i zalać przestudzoną zalewą.
- Gruszki w occie należy szczelnie zakręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Czytaj także: Jak zrobić ocet jabłkowy? Poznaj przepis na zdrowy składnik sosu do surówek
Pasteryzacja gruszek w occie
Opcjonalnie gruszki w occie można pasteryzować, aby przedłużyć okres ich przydatności do spożycia. W takim przypadku wystudzone słoiki z gruszkami w occie należy włożyć do garnka z ułożoną na dnie ściereczką, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gruszki w occie należy pasteryzować przez około 15-20 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
Zastosowanie gruszek w occie
Część osób może zastanawiać się, do czego podawać gruszki w occie. Ta wytrawna przekąska urozmaici smak pieczonej kaczki, gęsi lub sztuki mięsa. Można podawać je do szarpanej wieprzowiny z jabłkami, a także do deski serów na przyjęciu w gronie znajomych. Domowe gruszki w occie mogą być także ciekawym dodatkiem do sałatek ziemniaczanych albo surówki z ugotowanych buraków.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: