Pierś z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym: przepis na idealny obiad

fajnainspiracja.pl 7 miesięcy temu

Przygotuj się na kulinarne doświadczenie z tym przepisem na pierś z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, który gwarantuje doskonały obiad. Ciesz się każdym kęsem tego pysznego i wyrafinowanego dania, które stanie się gwiazdą Twojego menu.

Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis

Pierś z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym

[co_będzie_nam_potrzebne]

Na mięso:

  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • 3 piersi z kurczaka
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
  • 2 łyżki masła – do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 170 ml bulionu drobiowego lub ciepłej wody (1/2 szklanki)
  • 170 ml ciężkiej śmietany (1/2 szklanki)
  • garść świeżej pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Jak będziemy postępować:

1) Przygotować patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i umieścić w niej ząbki czosnku – smażyć je na małym ogniu na złoty kolor.

2. W międzyczasie przygotuj piersi z kurczaka, wykonując w nich drobne nacięcia – ale nie do końca i posyp je solą i czarnym mielonym pieprzem – masuj dłońmi, aby wchłonąć przyprawy i umieść je na patelni – smaż je przez około 8 minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na talerz.

3. Na tę samą patelnię wrzucamy masło i po chwili dodajemy posiekany czosnek – smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę również drobno posiekaną – smażymy razem na małym ogniu do miękkości, następnie zalewamy bulionem drobiowym lub ciepłą wodą i dolewamy śmietanę – mieszamy.

4. Następnie dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki i skropić sokiem z 1/2 cytryny. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową – wymieszać, a następnie umieścić usmażone piersi z kurczaka w sosie i przykryć sosem – gotować na małym ogniu przez 15 minut.

5. Po ugotowaniu podawaj z ulubionym dodatkiem, a co najważniejsze z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału