Marynowanie mięsa to bardzo istotny etap przygotowania potrawy. Często pomijamy tę procedurę - zwykle z uwagi na brak czasu. Okazuje się jednak, iż pozostawienie mięsa w marynacie na chociażby 30 minut, daje zauważalne efekty, zwłaszcza jeżeli chodzi o mięso drobiowe, które pieczemy, smażymy bądź grillujemy w niedużych kawałkach.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Marynata do indyka i nie tylko. Dowiedz się, jakie są zalety marynowania mięsa
W większości przepisów na dania mięsne znajduje się adnotacja o marynowaniu przez kilka godzin lub najlepiej całą noc. Tylko po co nam marynata do indyka czy innego rodzaju mięs, skoro możemy użyć tylko soli i pieprzu i od razu zabrać się do obróbki termicznej? Tak też oczywiście można, ale efekt na pewno nie będzie taki sam. Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści:
marynata wpływa na konsystencję sprawiając, iż mięso staje się przyjemnie miękkie
dzięki procesowi marynowania mamy możliwość wzbogacenia smaku potrawy
marynata sprawia, iż naturalna wilgoć z mięsa zatrzymuje się wewnątrz, dzięki czemu jest ono soczyste i kruche
Mając już wiedzę na temat tego, po co marynować mięso, pora poznać przepisy na najlepsze marynaty do drobiu. A te tak naprawdę przygotowuje się z podstawowych i łatwo dostępnych składników.
Marynata do fileta z indyka na bazie miodu i musztardy. Idealna kompozycja smaków
jeżeli przepadasz za słodko-ostrym połączeniem, to z pewnością przypadnie Ci do gustu poniższa marynata do fileta z indyka. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:
3 łyżki płynnego miodu naturalnego
2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeży tymianek
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też: Jajecznica puszysta jak nigdy. Ani masło, ani olej nie zapewnią tak kremowej konsystencji. Wypróbuj myk
Marynata do indyka na noc z jogurtem naturalnym i aromatycznymi ziołami. Jak ją zrobić?
Kolejna propozycja sprawdzi się w sytuacji, gdy planujesz podać danie następnego dnia. Marynata do indyka na noc potrzebuje czasu, aby przeniknąć w głąb mięsa i spełnić swoje zadanie. Przygotujesz ją z następujących składników:
200 g jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na 1 godzinę przed dalszą obróbką.
Marynata do udźca z indyka w wersji orientalnej. Użyj sosu sojowego i imbiru
Na koniec mamy propozycję dla wielbicieli azjatyckich smaków. Poniższa marynata do udźca z indyka w wersji na ostro świetnie sprawdzi się do pieczonego mięsa z ryżem i warzywami. Będziesz potrzebować następujących składników:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżka startego imbiru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta chili
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy udźce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Marynujesz indyka przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.