Aromatyczna pierś kurczaka pieczona z serem i warzywami jest smaczna i soczysta. Mięso jest delikatne i wszystkie składniki wzajemnie się uzupełniają smakowo i kolorystycznie. To bardzo prosty, szybki i efektownie wyglądający obiad, który zachwyci każdego. Zobacz jak krok po kroku zrobić pysznego kurczaka z nadzieniem serowo warzywnym.
Pierś z kurczaka bardzo często gości na moim stole. Jest przede wszystkim dietetyczna i łatwa w obróbce. Dlatego jest głównym składnikiem wielu potraw na moim blogu. Robię z niej kotlety i kotleciki oraz dodaję do sałatek. Pierś kurczaka jest także uniwersalną potrawą, którą możesz podać z wieloma dodatkami takimi jak: ziemniaki (gotowane lub pieczone), ryż, kasza, frytki lub kromka chleba.
Ponad rok temu robiłam tradycyjną pierś z kurczaka z piekarnika, a tym razem zapraszam na wersję z serem i warzywami. Piersi kurczaka wystarczy naciąć i nadziać porcjami żółtego sera oraz ulubionych warzyw. Wykorzystałam zwykły ser żółty, szpinak, paprykę. Możesz też użyć: innych odmian sera (feta, mozzarella), pieczarek, oliwek, pomidorki koktajlowe, salami, wędzonego boczku lub innych ulubionych wędlin.
Pierś kurczaka z serem i warzywami – składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 70 g sera żółtego (ewentualnie feta lub mozzarella)
- 3 – 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 mała lub pół średniej papryki czerwonej
- garść listków szpinaku
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Dodatkowe przyprawy do mięsa:
- łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich lub przyprawy do drobiu
Jak zrobić pierś kurczaka z piekarnika z serem i warzywami?
Do zrobienia obiadu potrzebować będziemy: miski, płaskiej blachy piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Zanim przystąpisz do pieczenia piersi kurczaka, przeczytaj cały opis. Podaję w nim szczegóły wykonania oraz zamienniki składników.
Krok 1.
Mięso kurczaka dokładnie myję pod bieżącą i zimną wodą. Następnie usuwam ewentualne błonki, ścięgna lub kostki. Podwójną pierś z kurczaka dzielę na dwie równe części.
Każdą pierś nacinam w poprzek w 3 miejscach do 2/3 wysokości mięsa i wrzucam do miski. Ważne jest, aby nie przepołowić porcji mięsa. Nacięte sztuki mięsa obtaczam w równomiernie w oleju lub oliwie. Następnie oprószam przyprawami z każdej strony i wcieram w mięso. jeżeli masz czas, możesz przykryć miskę i włożyć do lodówki na 1 godzinę, w celu zamarynowania.
Krok 2.
Ser żółty kroję plastry i przekrawam na pół lub w paski.
Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Zamiast papryki możesz użyć pomidora, którego należy umyć i pokroić w pół plasterki. Polecam także pomidorki koktajlowe (umyć i przekroić na pół).
Świeże listki szpinaku myję pod bieżącą oraz chłodną wodą i odsączam. jeżeli masz szpinak mrożony, to rozmroź go i odsącz.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
W każde nacięcie piersi kurczaka wkładam:
- paski sera żółtego
- kilka listków szpinaku
- 2 paski papryki lub pół plastra pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowane piersi kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub olejem i przykrywam przykrywką. Możesz też użyć płaskiej blaszki piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ale wówczas pierś nie będzie przykryta i ser może się za bardzo spiec. Radziłabym wówczas nadziać nacięcia piersi warzywami i piec bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół, a następnie na 5 – 7 minut przed końcem wyjąć i dodać kawałki sera.
Krok 3.
Naczynie żaroodporne z potrawą umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zdejmuję pokrywkę naczynia żaroodpornego i piekę jeszcze przez około 10 – 15 minut. Ostateczny czas pieczenia (35 – 40 minut) zależy przede wszystkim od wielkości piersi kurczaka. Pod koniec obserwuję i gdy się zarumieni, wyjmuję z piekarnika. Papryka jest idealnie miękka i nie przypalona, a szpinak zachowuje soczystość. Jednak najważniejszy jest fakt, iż ser jest idealnie ciągnący i nie przypalony.
Krok 4.
Pierś kurczaka nadziana serem i warzywami jest już gotowa. Podaję na gorąco wraz z ulubionymi dodatkami: ziemniakami (pieczone lub gotowane), frytkami, ryżem, kaszą lub kromką chleba. Bardzo lubię potrawę w towarzystwie dietetycznej sałatki lub surówki.
Prostsza wersja potrawy:
pierś kurczaka z piekarnika.
Życzę smacznego!