Pierogi to obłędnie pyszne danie, których smak doceniają wszyscy Polacy. Co ciekawe, są rozsławione na niemal cały świat, więc każdy turysta, który znajdzie się w naszym kraju, za wszelką cenę chce spróbować pierogów. Sezon letni zachęca jednak do tego, by przygotować pierogi w mniej tradycyjny sposób – to znaczy ze słodkim, owocowym nadzieniem. Okazuje się, iż nadają się do tego nie tylko truskawki.
Pierogi z truskawkami są obłędnie pyszne, jednak to pierogi z jagodami biją je na głowę. Są smakiem lata i trudno jest im się oprzeć. Lena, autorka bloga „Przepisy tradycyjne”, postanowiła odświeżyć przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki „Kucharz Warszawski”. My już ich spróbowaliśmy i są obłędne.
Pierogi z jagodami – przepis z 1895 roku. Poczuj smak lata na talerzu
Składniki:
- 500 g przesianej mąki,
- 300 ml wody,
- 700 g jagód,
- szczypta cukru i cynamonu,
- do podania: masło, śmietana lub jogurt naturalny.
Sprawdź również: Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe
Przepis na pierogi z jagodami. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej letnią wodę z solą, którą należy wcześniej w niej rozpuścić.
- Zagniatamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy jedną z nich, a resztę trzymamy pod przykryciem.
- Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do nich trochę mąki i cukier. Opcjonalnie możemy dodać też cynamon. Delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie lepimy pierogi z łyżką jagód, które pełnią rolę farszu.
- Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
- Do wody na pierogi dodajemy łyżkę oleju, by się nie sklejały. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
- Gotowe pierogi z jagodami podajemy z masłem, śmietanką 30 proc. lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Sprawdź także: Moja ciocia robi mizerię tylko w ten sposób. Nie dodaje śmietany ani jogurtu
Pierogi z jagodami – przepis. Fot. Pixabay