Pierogi z pieczarkami i serem mozzarella

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pierogi


Na wigilijnym stole często goszczą pierogi. Podajemy przepis na wyjatkowe pierogi z pieczarkami i serem mozzarella.

Składniki:

Ciasto:

Mąka pszenna 1 kg

Jajka 4 szt.

Masło ½ kostki

Woda (letnia) 300 ml

Sól

Wykonanie:

Mąkę i jajka zmieszać rękami. Roztopione masło wlać do wody i dodać do ciasta, dodać szczyptę soli i całość wyrobić na gładką masę.

Farsz

Składniki:

Pieczarki 800g

CebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More 150 g

Ser Gouda 100 g

Ser Mozzarella 150 g

Masło ½ kostki

Sól

Pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość dusimy aż zmięknie. Gdy farsz ostygnie dodajemy sery starte na grubych oczkach.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Smacznego!




Idź do oryginalnego materiału