Jeśli jesteś fanem ruskich pierogów to koniecznie wypróbuj pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem. Są bardzo podobne, bo ugotowane ziemniaki zastępujemy kaszą gryczaną. Farsz składa się tylko z 3 składników: kaszy gryczanej, twarogu i cebuli. Cebule podsmażamy na złoto i to ona dodaje pierogom słodyczy, dlatego mamy jej w nadzieniu aż 2 sztuki. Co
Więcej przepisów na wytrawne pierogi
- Pierogi ruskie
- Pierogi ukraińskie
- Pierogi dominikańskie
- Pierogi braniewskie
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Te pierogi to klasyka kuchni polskiej. Podaje je ze smażonym boczkiem. jeżeli lubisz pierogi ruskie to i te Ci zasmakują.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki:
- FARSZ:
- 100g kaszy gryczanej,
- 400g twarogu tłustego,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- około 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
CIASTO: Ciasto na pierogi przygotowujemy według TEGO przepisu. W linku znajdziecie instrukcje krok po kroku jak przygotować miękkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi – przepis podstawowy
FARSZ: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule na wolnym ogniu do zrumienienia. Studzimy. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem przez kilka minut.
* 100g to waga suchej kaszy, przed ugotowaniem.
** Czasem zamiast twarogu tłustego używam gotowego już zmielonego sera z wiaderka z Wielunia Mój Ulubiony.
Przygotowanie farszu na pierogi
W misce umieszczamy rozgnieciony twaróg, kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę. Mieszamy i dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dużą szczyptą soli. Ciasto pierogowe rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi układamy na podsypanej mąką stolnicy lub desce. jeżeli jeszcze nie będziemy ich gotować to przykrywamy je ściereczką bawełnianą, aby nie wysychały.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Na wrzątek wrzucamy kilka pierogów, zagotowujemy. Gotujemy pierogi około 2 minut od wypłynięcia na średnim ogniu. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Rozkładamy je luźno na talerzu, aby się nie dotykały. Na gotującą się wodę wkładamy kolejną porcję pierogów i gotujemy analogicznie.
Pierogi podajemy z podsmażoną na rumiano cebulą z boczkiem. Smacznego!
Aby uzyskać ładny, złoty kolor smażonej cebuli należy ją smażyć na małym ogniu w dużej ilości tłuszczu.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem