Pierogi z jagodami – przepis babci

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Pierogi z jagodami to świetny pomysł na słodki obiad. Poznaj sprawdzony przepis babci na pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Zobacz z czym podawać pierogi z jagodami. Sprawdź moje wskazówki, co zrobić, żeby się nie kleiły i owoce nie puszczały soku.

Pierogi z jagodami to smak z dzieciństwa, którego się nie zapomina. Tęsknię za nimi przez cały rok. Są słodkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Kojarzą mi się z beztroskimi wakacjami. W dzień zbieraliśmy jagody w lesie, a później mama z babcią robiły z nich przepyszne pierogi. Pamiętam, iż zawsze było ich za mało, tak gwałtownie znikały ze stołu. Zapraszam po babciny przepis na owocowe pierożki, które są prostsze i szybsze do wykonania niż z innym farszem. 50 sztuk pierogów wykonasz w mniej niż 45 minut.

Babcine pierogi z jagodami – składniki:

Kaloryczność: 200 kcal w 100 g. Szklanka mnie to pojemność 250 ml. Z podanych proporcji otrzymasz około 50 pierogów.

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 250 ml gorącej wody (1 szklanka) temperatura około 70 – 75 stopni C
  • 30 ml oleju roślinnego (2 łyżki) lub 30 g rozpuszczonego masła (2 płaskie łyżki)
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie

  • 500 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniu

Dodatkowo do polania np:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18% z 2 łyżeczkami cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego z 2 łyżeczkami cukru
  • waniliowy serek homogenizowany
  • niektórzy lubią też polać pierożki roztopionym masłem 🙂

Sposób wykonania pierogów z jagodami

Do zrobienia tych pysznych pierożków potrzebne nam będą przede wszystkim: sitko, 2 miski, stolnica, wałek, szklanka do wycinania, czysta ściereczka do przykrycia oraz duży garnek i łyżka cedzakowa.

Krok 1 – ciasto na pierogi

Mąkę przesiewam do miski. Następnie wlewam olej roślinny lub roztopione masło i wsypuję sól. Na koniec wlewam gorącą, ale nie wrzącą wodę. Temperatura 70 – 75 stopni C będzie po 4 minutach od zagotowania w czajniku. Wyrabiam łyżką, a potem dłońmi przez około 15 minut. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie oraz elastyczne, dobrze odchodzi od boków miski i nie klei się do rąk. Uwaga są różne mąki. jeżeli ciasto wyjdzie za twarde, to dodaję więcej wody, a jeżeli za miękkie to dodaję więcej mąki.
Ciasto umieszczam na stolnicę, przykrywam czystą ściereczką kuchenną i zostawiam na około 15 minut. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło i zachowa elastyczność podczas wałkowania.

Następnie ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą część rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym na cienki placek. Pozostałe ciasto okrywam ściereczką, aby nie schło.

Za pomocą szklanki wykrawam okręgi o średnicy około 8 cm. Końcówki ciasta zagniatam i ponownie rozwałkowuję. Czynność powtarzam, aż wykorzystam całe ciasto. Wycięte okręgi okrywam ściereczką kuchenną, aby nie schły.

Moja bardzo ważna wskazówka. Najlepiej jest na bieżąco wycinać okręgi z porcji ciasta, nadziewać farszem, lepić pierożki i układać na blacie kuchennym posypanym mąką lub wyścielonym ściereczką. Pierogi do czasu gotowania obowiązkowo przykrywam ściereczką, aby nie schły.

Krok 2 – farsz z jagód oraz śmietana do polania

Świeże jagody płuczę na sitku pod bieżącą i świeżą wodą. Usuwam ewentualne listki lub inne zanieczyszczenia. Następnie odsączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Aby owoce nie puszczały soku, farsz robię dopiero, jak mam już gotowe ciasto.

Jagody wrzucam do miski i posypuję drobnym cukrem oraz mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniu. Całość delikatnie mieszam i potrząsam. Gdyby jagody zaczęły puszczać sok w trakcie lepienia pierogów, to odsącz je na sicie.

Jagody mrożone wyjmuję z zamrażalnika tuż przed lepieniem pierogów. Oprószam cukrem oraz mąką i potrząsam, aby się równomiernie oblepiły. Zamrożone jagody nie puszczają soku podczas lepienia.

Do oddzielnej salaterki wlewam śmietanę lub jogurt naturalny i wsypuje cukier do smaku. Całość mieszam i odstawiam.

Krok 3 – nadziewam i lepię pierogi

Wycięty okrąg ciasta lekko rozciągam w dłoni i na środek nakładam 1 łyżeczkę jagód z cukrem. Następnie składam na pół i lepię brzegi, aby pierożki nie rozpadły się podczas gotowania. Ranty pierogów zlepiam palcami lub dzięki widelca. Nie są do tego potrzebne zdolności manualne. jeżeli potrafisz, to zrób falbanki. Dzięki temu pierożki będą mocniej sklejone i ładnie wyglądały na talerzu. Ważne jest, aby brzegi nie były oprószone mąką. Niektórzy dodatkowo smaruję ranty wodą, aby się lepiej lepiły.
Kolejna moja wskazówka: warto jest na kilka minut włożyć świeże jagody do zamrażalki. Dzięki temu podczas lepienia pierożków, owoce nie puszczają soku i nic się nie rozkleja.
Kolejnym pomysłem, aby owoce nie puszczały soku jest dodanie do farszu trochę kaszy manny.

Pierożki układam na czystej ściereczce i przykrywam do czasu gotowania. Najlepiej jest jak najszybciej ugotować pierożki. Podczas lepienia pierogów, zagotowuję wodę w dużym i niewysokim garnku.

Niektórzy mrożą surowe pierogi. Najpierw rozkładamy luzem na tacce, aby sie nie zlepiły. Gdy stwardnieją, przesypujemy do woreczków. Wrzucamy zamrożone do wrzątku i gotujemy na małym ogniu. Ja jednak unikam mrożenia pierogów z owocami, bo często się rozklejają podczas gotowania.

Krok 4 – gotuję pierogi z jagodami

Do wrzącej i osolonej wody (1 łyżeczka soli na każde 3 litry wody) z odrobiną oleju (1 – 2 łyżki) wrzucam partiami po kilkanaście sztuk pierogów. Zaraz po wrzuceniu do garnka, mieszam delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką, aby się nie przykleiły do dna. Gotuję na średnim ogniu przez około 2,5 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od grubości ciasta. Najlepiej wyjąć 1 pieroga, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest już dobry. Następnie wyławiam dzięki łyżki cedzakowej i układam na tacy z zachowaniem odstępów, aby się nie skleiły.

Podają gorące na talerzu i polewam śmietaną z cukrem. Smacznego!

Sprawdź także ekspresowe jagodzianki

Idź do oryginalnego materiału