Pierogi jakie są, każdy widzi ;) a te z farszem twarogowo-szpinakowym to jedna z ulubionych kombinacji, jakie goszczą na talerzach w moim domu.
Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości naczynia do wycinania, stopnia rozwałkowania ciasta oraz objętości nakładanego farszu, wychodzi z reguły około 30-40 sztuk pierogów.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- ok. 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
na farsz:
- ok. 500 g twarogu
- 450 g (jedno opakowanie) mrożonego szpinaku
- 3 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Farsz:
- Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy do rozpuszczonego masła czosnek i go szklimy.
- Następnie dodajemy na patelnię zamarznięty szpinak i zesmażamy go z czosnkiem.
- Wyjmujemy twaróg z opakowania i w naczyniu rozdrabniamy widelcem – im mniej dużych grudek, tym lepiej.
- Przygotowany twaróg dodajemy do szpinaku. Łączymy wszystko w jednolitą masę i całość przegrzewamy. jeżeli twaróg puścił wodę, trzeba ją odparować.
- Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
- Odstawiamy patelnię z zawartością do przestudzenia.
Gdy farsz stygnie, zabieramy się za ciasto na pierogi:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej olej.
- Mieszając mąkę, porcjami dodajemy wodę – zaczynam od wlania ok. ¾ objętości szklanki, resztę dolewam w zależności od wilgotności mąki.
- Wyrabiamy masę na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki – jeżeli nie mamy tyle czasu, można włożyć ciasto na 10 do 15 min. do zamrażarki, efekt będzie podobny.
Sklejanie pierogów:
- Wyjmujemy ciasto z lodówki.
- Na delikatnie obsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto i wycinamy z niego szklanką (lub innym kubkiem o stosunkowo "ostrym" brzegu) kółka.
- Na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy pieroga – ciasto jest mocno elastyczne, więc można nałożyć troszkę więcej farszu.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.