Pierogi z dynią, którymi zaimponujesz swojej babci. Posypią się pochwały

g.pl 6 dni temu
Jesienią sięgamy po dania z dynią w roli głównej. Jednym z ciekawszych pomysłów są pierogi z dynią. Ta potrawa to połączenie tradycji z sezonowym składnikiem. Są aromatyczne, delikatnie słodkie lub wytrawne - w zależności od dodatków - i po prostu pyszne.
Dynia odznacza się nie tylko pięknym kolorem i delikatnym smakiem. Jest bogata w witaminy, błonnik oraz przeciwutleniacze. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Pierogi z dynią sprawdzą się jako danie obiadowe, interesująca przystawka lub propozycja na kolację. To doskonały sposób na urozmaicenie klasycznego menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni.


REKLAMA


Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja


Farsz z dyni do pierogów - przygotuj go według uznania
Najważniejszy w naszym przepisie jest oczywiście farsz. Można przygotować go na kilka sposobów: na słodko, np. z cynamonem i miodem, albo wytrawnie - z czosnkiem, cebulą, serem feta lub twarogiem. Wybór zależy od ciebie i twoich kulinarnych upodobań.
Składniki na ciasto do pierogów:


2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli


Składniki na farsz:


500 g upieczonej dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
100 g sera feta lub twarogu
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa z oliwek


Pierogi z dynią i fetą. Przepis krok po kroku
Na początek przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę, sól, jajko oraz olej. Podczas ugniatania ciasta stopniowo dodajemy wodę, aż będzie elastyczne. Po wyrobieniu przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.


W tym czasie możemy przygotować farsz. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Upieczoną dynię (po ostudzeniu) rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy ser feta lub twaróg, cebulę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Ostatnim etapem jest lepienie pierogów. Ciasto rozwałkowujemy cienko, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.


Co pasuje do pierogów z dynią?
Pierogi z dynią i serem najlepiej smakują z masłem szałwiowym, prażonymi orzechami albo zrumienioną cebulką. Można je też podsmażyć na chrupko, by zyskały jeszcze więcej smaku.


Pierogi z dynią można podawać również na słodko - z dodatkiem cynamonu, wanilii i odrobiny miodu. Świetnie pasuje do nich jogurt naturalny lub słodka śmietana. To interesująca alternatywa dla tradycyjnych pierogów z owocami.
Idź do oryginalnego materiału