Zawsze pasjonowało mnie ile farszów można wymyślić do pierogów. Najbardziej fascynuje mnie pierogarnia w Pilźnie w podkarpackim która serwuje ponad 150 ich rodzajów. Chyba jednak najbardziej znane w Polsce i dla niej charakterystyczne są „pierogi ruski” – danie bardzo rozpowszechnione w woj. podkarpackim i lubelskim, ale w tej chwili powszechnie serwowane w całej Polsce.
Obecnie istnieje tendencja do zamiany tej nazwy w meny restauracji na „pierogi ukraińskie”, „pierogi nieruskie”, „pierogi galicyjskie”, „pierogi z serem i ziemniakami”. Osobiście jestem przeciwnikiem zmieniania tradycyjnych nazw. Tym bardziej iż słowo ruski odnosi się do Rusi, czyli ogółu ludów mówiących językami wschodniosłowiańskimi, a nie do Rosji.
Posłuchajcie mojego wywiadu o genezie pierogów ruskim z autytetem nr 1 historii kuchni polskiej (i autorem serialu kulinarnego o tej tematyce) prof. Jarosławem Dumanowskim. Przy okazji też może Wy wypełnijcie ankietę o Waszych poglądach na pierogi ruskie, czy chcielibyście aby zmieniły nazwę i z jakimi nowymi nazwami tych pierogów się spotkaliście.
Ankieta:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdx9rfkc41ZHZvXvbhTObltmS2_sXDJCZgOaEblsvCzG9f5cA/viewform
Wywiad:
A tu link do programu telewizyjnego o historii kuchni polskiej:
https://vod.tvp.pl/programy,88/historia-kuchni-polskiej-odcinki,1235711