Piernikowe czekoladowe kulki na podwieczorek. Banalnie prosty przepis na kulki mocy bez pieczenia. Idealne na Boże Narodzenie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ulrika Pousette/materiały prasowe Wydawnictwa Literackiego


Wiele osób podjada ciasto na pierniczki w trakcie przygotowywania ciastek. Z pewnością powodem jest znakomite połączenie miodu, kakao i przypraw korzennych. Jedząc korzenne kulki czekoladowe nie trzeba martwić się o ból brzucha spowodowany spożyciem surowego jajka. Piernikowe czekoladowe kulki to szybka przekąska nie tylko dla dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i proste kulki czekoladowe o smaku piernika.

Kulki czekoladowe piernikowe - przepis na prosty deser

Liczba porcji: 15–20 kulek.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Składniki:
Masa piernikowa na czekoladowe kulki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki kawy lub mleka,
  • 100 ml (60 g) mąki pszennej,
  • 150 ml płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 150 g (250 ml) lekko uprażonych, posiekanych migdałów.

Jak zrobić piernikowe kulki czekoladowe?

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki masy w malakserze lub wyrób manualnie w misce. Zacznij od dwóch łyżeczek przyprawy do piernika, skosztuj i dodaj jeszcze trochę, jeżeli wolisz wyrazisty smak.
  • Jeżeli masa wyda ci się za rzadka do formowania kulek, schłodź ją w lodówce.
  • Formuj kulki i obtaczaj je w posiekanych migdałach. Wstaw je do lodówki i przechowuj w chłodzie. Będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.

Sprawdź także: Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi bez pieczenia. Przepis na zdrowy deser do popołudniowej kawy. Wprost trudno im się oprzeć

Przyprawy do kulek czekoladowych

Kulki czekoladowe będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli uprażysz migdały na środkowym poziomie piekarnika w 200°C przez 5–10 minut. Gotowe migdały nabiorą złoto-brązowego koloru i będą wyjątkowo intensywnie pachnieć. Można skorzystać z gotowej przyprawy do piernika (ważne, aby nie zawierała cukru i mąki pszennej). Zachęcamy do samodzielnego wymieszania równej ilość ulubionych dodatków np.: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków. Do czekoladowych kulek z pistacjami dodaje się ziarenka z laski wanilii, które świetnie łączą się z nerkowcami. Kulki czekoladowe świetnie smakują doprawione szczyptą soli. Dzięki temu podkreślona zostaje słodycz deseru np.: kulek czekoladowych z malinami.

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału