Piernik z żytniej mąki na listę produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego wpisany został w 2007. To puszyste ciasto o słodko-korzennym smaku i zapachu korzenno-miodowym. Najlepiej smakuje przygotowany na Boże Narodzenie.
Piernik z żytniej mąki dawniej był tradycyjnym wypiekiem charakterystycznym dla wsi Projęcin, w tej chwili Nowy Odrowążek, oraz okolicznych miejscowości. Zgodnie z miejscowym obyczajem piernik był, w tych okolicach, świątecznym przysmakiem wypiekanym zwykle na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, Zielone Świątki, Pańskie Przemienienie oraz wesela. Pieczono go zwykle w piecach chlebowych obok chleba lub innych ciast.
Nie zachowały się pisemne dokumenty potwierdzające jego historię, bo tak naprawdę ich nie było. Właśnie z ustnych przekazów wiadomo, iż piernik przygotowuje się od początku z żytniej mąki.
Receptura i sposób wyrobu piernika jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od wielu lat. Jednak postęp w piekarnictwie spowodował napływ nowych technologii wypieku oraz znikanie z wiejskich domów pieców chlebowych, dzięki czemu gospodynie zaczęły wypiekać ciasta, a w tym i piernik z żytniej mąki w nowoczesnych piekarnikach. w tej chwili piernik z żytniej mąki jest pieczony w piecu chlebowym głównie przez starsze gospodynie z okazji świąt Bożego Narodzenia albo przy okazji wypieku tradycyjnego chleba.



![Nie wyrzucaj jedzenia. Podziel się z innymi! Konecka Jadłodzielnia wciąż działa [wideo]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Konecka-Jadlodzielnia-dziala.jpg)
![II Jarmark Bożonarodzeniowy w Gowarczowie z występami, wystawą i dobrym jedzeniem [wideo, zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/12/II-Jarmark-Bozonarodzeniowy-w-Gowarczowie-10.jpg)










