Piernik z żytniej mąki, według receptury starej jak świat

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Piernik z żytniej mąki, według receptury starej jak świat


Piernik z żytniej mąki na listę produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego wpisany został w 2007. To puszyste ciasto o słodko-korzennym smaku i zapachu korzenno-miodowym. Najlepiej smakuje przygotowany na Boże Narodzenie.

Piernik z żytniej mąki dawniej był tradycyjnym wypiekiem charakterystycznym dla wsi Projęcin, w tej chwili Nowy Odrowążek, oraz okolicznych miejscowości. Zgodnie z miejscowym obyczajem piernik był, w tych okolicach, świątecznym przysmakiem wypiekanym zwykle na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, Zielone Świątki, Pańskie Przemienienie oraz wesela. Pieczono go zwykle w piecach chlebowych obok chleba lub innych ciast.

Nie zachowały się pisemne dokumenty potwierdzające jego historię, bo tak naprawdę ich nie było. Właśnie z ustnych przekazów wiadomo, iż piernik przygotowuje się od początku z żytniej mąki.

Receptura i sposób wyrobu piernika jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od wielu lat. Jednak postęp w piekarnictwie spowodował napływ nowych technologii wypieku oraz znikanie z wiejskich domów pieców chlebowych, dzięki czemu gospodynie zaczęły wypiekać ciasta, a w tym i piernik z żytniej mąki w nowoczesnych piekarnikach. w tej chwili piernik z żytniej mąki jest pieczony w piecu chlebowym głównie przez starsze gospodynie z okazji świąt Bożego Narodzenia albo przy okazji wypieku tradycyjnego chleba.



Idź do oryginalnego materiału