​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

top.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: /123rf.com /INTERIA.PL


Na każdym stole wigilijnym musi pojawić się piernik. To aromatyczne ciasto bez wątpienia jest jednym z nieodłącznych elementów świąt. Jednak jak wśród tak wielu przepisów wybrać ten najlepszy? W tym przypadku pomocną dłoń wyciąga siostra Anastazja. Poznaj przepis na piernik siostry Anastazji, który rozpływa się w ustach.

Piernik siostry Anastazji — składniki

By przygotować piernik z przepisu siostry Anastazji będzie ci potrzebna:

  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 przyprawa korzenna,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka miodu,
  • 2 łyżki lodowatej wody,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki.

Piernik możesz podawać od razu po wystudzeniu, ale możesz go również polać polewą. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować tabliczkę mlecznej czekolady i kilka łyżek śmietanki kremówki.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Jak przygotować piernik siostry Anastazji?

Do miski wsyp sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę korzenną i mąkę. W dużej misce utrzyj kostkę masła z trzema żółtkami. Do utartego masła dodaj po szklance kwaśnej śmietany i miodu, a także dwie łyżki lodowatej wody oraz przesiane suche składniki. W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli. Połącz białka z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do formy, wstaw rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę.

Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia

Po ostudzeniu i wyjęciu z formy czas na przygotowanie polewy i dekorację piernika. Żeby przygotować polewę, w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną na kawałki tabliczkę czekolady i kilka łyżek śmietany kremówki. Następnie jeszcze ciepłą polewą polej piernik. jeżeli chcesz go udekorować, przygotuj sobie posiekane orzechy, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy wiórki kokosowe. Gotowe! Piernik siostry Anastazji z pewnością pozytywnie zaskoczy smakiem wszystkich twoich gości.

Zobacz też:

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, iż nie nadaje się do smażenia

​Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, iż zrezygnujesz z tej przyprawy

Idź do oryginalnego materiału