Piernik siostry Anastazji — składniki
By przygotować piernik z przepisu siostry Anastazji będzie ci potrzebna:
- 1 kostka masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 przyprawa korzenna,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka miodu,
- 2 łyżki lodowatej wody,
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki.
Piernik możesz podawać od razu po wystudzeniu, ale możesz go również polać polewą. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować tabliczkę mlecznej czekolady i kilka łyżek śmietanki kremówki.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Jak przygotować piernik siostry Anastazji?
Do miski wsyp sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę korzenną i mąkę. W dużej misce utrzyj kostkę masła z trzema żółtkami. Do utartego masła dodaj po szklance kwaśnej śmietany i miodu, a także dwie łyżki lodowatej wody oraz przesiane suche składniki. W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli. Połącz białka z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do formy, wstaw rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę.
Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia
Po ostudzeniu i wyjęciu z formy czas na przygotowanie polewy i dekorację piernika. Żeby przygotować polewę, w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną na kawałki tabliczkę czekolady i kilka łyżek śmietany kremówki. Następnie jeszcze ciepłą polewą polej piernik. jeżeli chcesz go udekorować, przygotuj sobie posiekane orzechy, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy wiórki kokosowe. Gotowe! Piernik siostry Anastazji z pewnością pozytywnie zaskoczy smakiem wszystkich twoich gości.
Zobacz też:
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, iż nie nadaje się do smażenia
Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, iż zrezygnujesz z tej przyprawy