Piekarnik czyszczę bez szorowania. Nakładam i czekam, a po 30 minutach wygląda jak nowy

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Wyczyszczenie zabrudzonego i przypalonego piekarnika stanowi prawdziwe wyzwanie. Zwykła ścierka namoczona wodą nie poradzi sobie z takimi zabrudzeniami. Zanim pójdziesz do sklepu po drogie środki czystości, wypróbuj domową pastę, którą przygotujesz z kuchennych produktów. Po jej użyciu sprzęt będzie wyglądał tak samo, jak po zakupie.

W kuchni musimy utrzymywać czystość, ponieważ wtedy będziemy bezpiecznie przygotowywać posiłki. Ważnym urządzeniem jest piekarnik, który ulega szybkiemu zabrudzeniu. Najtrudniejsze do usunięcia są przypalenia.

Zazwyczaj chwytamy za gąbkę oraz środki chemiczne i przystępujemy do żmudnego szorowania sprzętu. Okazuje się, iż nie trzeba tego robić. Wystarczy nałożyć na zabrudzenia i przypalenia pastę z domowych produktów. Później pozostaje tylko czekanie.

Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania?

Na przypalone miejsca w piekarniku warto zastosować pastę z sody oczyszczonej. Wystarczy połączyć ją z 2 łyżkami soli i niewielką ilością wody. Musi powstać gęsta papka. Taki produkt nakładamy na zabrudzenia na około 30 minut. Po tym czasie zmywamy go gąbką namoczoną płynem albo mydłem. Obejdzie się bez szorowania.

Po usunięciu zabrudzeń polecamy też przemycie urządzenia roztworem z octu i wody w proporcji 1:1. Dzięki tym domowym sposobom sprzęt będzie czysty i lśniący.

Octem i wodą można czyścić nie tylko piekarnik. Ten roztwór sprawdzi się idealnie do czyszczenia kuchenki czy choćby stopy żelaza. Nie każdy jednak toleruje zapach tego produktu, dlatego po jego użyciu warto dodatkowo przemyć wszystko mydłem lub płynem.

Nie tylko soda. Inne, domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Jeśli nie masz w szafce sody oczyszczonej, to z zabrudzeniami w piekarniku poradzi sobie także proszek do pieczenia. Jak go używać?

W tym przypadku również przygotowujemy pastę, czyli mieszamy proszek do pieczenia z wodą. Gęstą zawiesinę nakładamy na przypalenia i zostawiamy ją na 12 godzin. Po tym czasie przemywamy piekarnik np. roztworem z octu wody.

Domową pastę do czyszczenia piekarnika możemy też zrobić z soli i cytryny. Wystarczy wycisnąć sok z kilku owoców, wymieszać go z solą i taką zawiesinę nałożyć na zabrudzone miejsca. Po kilku godzinach przecieramy wnętrze piekarnika wilgotną ściereczką. Cytryna nie tylko działa oczyszczająco, ale także pozostawia przyjemny zapach.

Zobacz też:

Tych produktów nie powinni jeść seniorzy. Niektóre codziennie lądują na talerzu

Pij szklankę dziennie. Kosztuje grosze, a przyniesie ci długowieczność

Mole zalęgły się w kuchennych szafkach? Weź plastry i ten olejek, a uciekną gdzie pieprz rośnie

Idź do oryginalnego materiału