Pieczywo w sam raz na śniadanie, zastąpi chleb oraz bułki. Sprawdź przepis na obwarzanki. Smakują jak te z Krakowa!
Spis treści
- Przepis na obwarzanki
- Jak się robi obwarzanki?
- Czym się różni obwarzanek od precla i bajgla?
Nazwa obwarzanków powiązana jest z ich sposobem przygotowywania, czyli obwarzaniem, polegającym na zanurzeniu ich we wrzątku. Ten wypiek ma długą historię, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pochodzą z końca XIV wieku. Obwarzanki krakowskie zostały wpisane do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Taki certyfikat mogą dostać wyłącznie piekarze z Krakowa, powiatu krakowskiego i wielickiego.
Przepis na obwarzanki
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut + ok. 20 minut pieczenia,
Liczba porcja: 14 sztuk
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 gramów mąki,
- 50 gramów drożdży,
- 90 mililitrów mleka,
- 110 mililitrów wody,
- 50 gramów masła,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- jajko,
- sezam, mak albo gruba sól do posypania (opcjonalnie).
Przepis na obwarzanki
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut + ok. 20 minut pieczenia,
Liczba porcja: 14 sztuk
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 gramów mąki,
- 50 gramów drożdży,
- 90 mililitrów mleka,
- 110 mililitrów wody,
- 50 gramów masła,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- jajko,
- sezam, mak albo gruba sól do posypania (opcjonalnie).
Sprawdź: Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą podczas pieczenia roznoszą zapach czekolady. Deser lub poczęstunek dla niespodziewanych gości
Jak się robi obwarzanki?
- Mleko i wodę wlej do rondelka, podgrzej tak, by płyn był ciepły.
- W wysokiej, szklanej misce umieść drożdże, dolej wodę z mlekiem, dosyp szczyptę cukru. Z mąki odbierz pełną łyżkę i dodaj do miski, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Masło rozpuść w rondelku i poczekaj, aż przestygnie.
- Resztę mąki przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp szczyptę soli i dodaj masło.
- Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiaj ciasto manualnie albo mikserem ze specjalnymi hakami. o ile będzie za gęste, dodaj nieco letniej wody. Wyłóż ciasto na blat, uformuj kulę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na około 14 porcji, w zależności od tego, jak duże obwarzanki chcesz uzyskać.
- Z każdego kawałka uformuj wałek i połącz jego końce. Okręcaj paski wokół siebie, tworząc warkocz. Ponownie połącz końce, formując okrąg.
- Zagotuj wodę w szerokim garnku i dodaj szczyptę soli. Pojedynczo wrzucaj obwarzanki i gotuj około minuty.
- Obwarzanki wykładaj na kratkę, by obciekły. Następnie przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozbij jajo do miski i rozkłóć je. Posmaruj obwarzanki.
- Opcjonalnie możesz posypać obwarzanki sezamem lub makiem albo grubą solą.
- Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Czym się różni obwarzanek od precla i bajgla?
Precel to wypiek pochodzący z północnych Włoch albo z południowej Francji, spleciony w ósemkę. Jest on mniejszy od obwarzanka. Jeszcze czym innym jest bajgiel, czyli pieczywo żydowskie. Bajgiel ma mniejszy obwód, niż obwarzanek, wykonany jest z jednego paska ciasta i jest bardziej miękki.