Pieczony łosoś ze szparagami i ziołowym sosem

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Pieczony łosoś ze szparagami to klasyczne danie na obiad o tej porze roku. Łosoś, bogaty w kwasy omega-3 i białko, połączony z delikatnymi, lekko chrupiącymi szparagami, tworzy smaczny duet. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Zarówno łosoś jak i szparagi potrzebują kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. jeżeli macie piekarnik z funkcją grilla to jest to dodatkowe udogodnienie w przygotowaniu tego pysznego dania na obiad.

Pyszna harmonia – delikatny łosoś, szlachetne szparagi

Łosoś to moja ulubiona ryba na obiad, którą można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład jako pieczony z chimichurri. Chimichurri to argentyński sos ziołowy na bazie świeżych ziół, oliwy, czosnku i octu, który nadaje łososiowi niezwykłego smaku i aromatu. Łosoś pasuje doskonale do większości warzyw i ziół, dzięki czemu możliwości kulinarnych eksperymentów są niemal nieograniczone.

Inne danie z łososiem w roli głównej to pieczony łosoś z pesto i brokułami. Ja lubię łososia z warzywami. Z kolei reszta mojej rodziny lubi go jeść z ryżem lub ziemniakami. Młode ziemniaki z wody, posypane koprem to bardzo smaczny dodatek do łososia.

Łosoś pieczony w piekarniku to wyśmienity pomysł na pełnowartościowy, smakowity i błyskawiczny obiad, który zadowoli choćby najbardziej wymagających smakoszy. Łosoś jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, jednocześnie dodając delikatnej nuty smakowej.

Proces pieczenia jest szybki i prosty, co sprawia, iż gotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Możliwości przyprawienia łososia są nieograniczone – można go marynować, polewać sosem cytrynowym lub posypać ulubionymi ziołami. Podawany ze szparagami lub aromatycznymi ziemniakami pieczony łosoś staje się kompletnym posiłkiem, który łączy w sobie walory smakowe i korzyści zdrowotne. Dlatego też warto sięgnąć po tę prostą, ale wyjątkowo aromatyczną propozycję na obiad.

Pieczony łosoś ze szparagami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 15 min. 15 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

600 g fileta z łososia

½ łyżeczki chili płatków

½ łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku

500 g zielonych szparagów

1 łyżka bazylii, drobno pokrojonej

1 łyżka kolendry, drobno pokrojonej

1 łyżka oliwy

200 g greckiego jogurtu, 10% tł.

Przygotowanie:

  1. Natrzeć łososia przyprawami i solą. Nastawić piekarnik na 250ºC na funkcję grilla.
  2. Włożyć łososia do żaroodpornego naczynia. Odciąć końcówki szparagów . Obłożyć łososia szparagami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  3. Piec rybę i warzywa przez 15 minut. Jeść łososia ze szparagami i innymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału