Przepis na klops z papryką i cebulką - pomysł na obiad na niedzielę
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 3 jajka,
- 1 duża pszenna bułeczka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 1 papryka czarowana,
- 1 łyżka oleju,
- 100 ml wody,
przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki soli.
Zobacz także: Pieczeń rzymska z jajkiem. Przepis na pyszny obiad lub zimną przekąskę na Wielkanoc
Jak zrobić klops z papryką i cebulką?
- Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Zmiel mięso w maszynce na średnich oczkach.
- Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i paprykę i podsmaż kilka minut. Przestudź.
- Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę z papryką, przyprawy, jajka, bułkę tartą i wodę.
- Wymieszaj dokładnie mięso, ugniatając je rękami.
- Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do blaszki mięso i dokładnie wygładź. Wierzch możesz delikatnie zmoczyć wodą.
- Piecz klops ok. 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.
+16
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: