Pieczone udka w aromatycznym sosie curry z ananasem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczone udka w sosie curry- Pyszności


Płatna kooperacja z marką Tefal.

Pyszne pieczone udka w aromatycznym, domowym sosie curry z mleczkiem kokosowym i pomidorkami. Idealny przepis na pożywny obiad.

W moim domu udka najczęściej przyrządzałam po prostu w piekarniku, z dodatkiem przypraw i prostych marynat. Jednak ten przepis sprawił, iż moi bliscy cały czas proszą o udka z patelni w domowym sosie curry. Pikantny sos świetnie przełamują kawałki ananasa, ale jeżeli nie jesteś fanem takiego połączenia, to możesz pominąć ten dodatek. Ja jednak zachęcę, abyś przynajmniej spróbował – jego słodycz świetnie współgra z przygotowanym sosem. Efekt końcowy jest po prostu zachwycający. W przygotowaniu pomogła mi patelnia i garnek Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce jej używanie jest naprawdę wygodne, a ultratrwała powłoka pozwala na smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Pieczone udka w sosie curry

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • sól/pieprz

Sos curry:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300 g pomidorów krojonych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200-300 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 limonka sok
  • sól/pieprz

Dodatki:

  • 200 g ananasa w kawałkach
  • 2-3 papryczki chili
  • 100 g groszku cukrowego

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka przyprawiam solą oraz pieprzem.
  2. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaję pomidory krojone z puszki, mleczko kokosowe, pastę curry i dokładnie mieszam całość. Dodaję sok z limonki i zagotowuję. Możesz użyć dowolnego koloru pasty, w zależności od tego, jaki poziom ostrości lubisz najbardziej.

    Pieczone udka w sosie curry – Pyszności

  3. Na patelni z odrobiną oleju podsmażam udka z kurczaka. Następnie zalewam je przygotowanym sosem curry.

    Pieczone udka w sosie curry – Pyszności

  4. Dorzucam pokrojoną na kawałki papryczki chili oraz kawałki ananasa. Możesz użyć zarówno tego z puszki, jak i świeżego. Chwilę gotuję całość.
  5. Następnie przekładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut. Pięć minut przed końcem dorzucam jeszcze strączki młodego groszku.

    Pieczone udka w sosie curry – Pyszności

  6. Gotowe danie serwuję z prostą dekoracją z pokrojonej na części limonki. Świetnie smakuje z ugotowanym ryżem. Smacznego!

    Pieczone udka w sosie curry – Pyszności

Płatna kooperacja z marką Tefal.

Idź do oryginalnego materiału