Pieczone roladki wieprzowe nadziewane pysznym boczkiem z dodatkiem ziemniaków

fajnainspiracja.pl 4 miesięcy temu

Szukasz naprawdę pysznego przepisu na weekendowy poczęstunek dla swojej rodziny? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na pieczone roladki wieprzowe wypełnione pysznym nadzieniem z boczku i dodatkiem ziemniaków. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe+

Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem

Co będzie potrzebne:

  • 5 szt. pokrojonej wieprzowiny
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku

Nadzienie:

  • 4 kawałki boczku
  • zielona cebulka – do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Dodatek:

  • 3-4 ziemniaki
  • sól – do smaku
  • olej roślinny
  • pozostałe nadzienie

Jak postępować:

1. wieprzowinę pokroić w grubsze plastry, przykryć folią i rozklepać, następnie posolić i popieprzyć i odstawić na 30 minut.

2. Przygotuj plastry boczku i drobno je posiekaj, włóż do miski i dodaj posiekaną zieloną cebulę, zmiażdżony czosnek i wymieszaj łyżką.

3. Następnie dzięki łyżki rozprowadź nadzienie na stekach, złóż je na pół i dzięki szpikulców połącz je ze sobą, aby się nie rozpadły, a następnie ułóż je ładnie obok siebie na środku blachy do pieczenia.

4. W międzyczasie pokrój ziemniaki w krążki i włóż je do miski, dodaj sól, olej, resztę nadzienia i wymieszaj.

5. Rozłóż ziemniaki z mieszanką wokół bułek w naczyniu do pieczenia.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.

7. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy bułki ziemniaczane są upieczone i jeżeli tak, wyjąć je z piekarnika.

8. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem, iż zrobiłeś to doskonale.

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO GUIDE:

YouTube / Pieczone roladki wieprzowe z pysznym nadzieniem i dodatkiem ziemniaków

Idź do oryginalnego materiału