Szukasz naprawdę pysznego przepisu na weekendowy poczęstunek dla swojej rodziny? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na pieczone roladki wieprzowe wypełnione pysznym nadzieniem z boczku i dodatkiem ziemniaków. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe+
Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem
Co będzie potrzebne:
- 5 szt. pokrojonej wieprzowiny
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
Nadzienie:
- 4 kawałki boczku
- zielona cebulka – do smaku
- 2 ząbki czosnku
Dodatek:
- 3-4 ziemniaki
- sól – do smaku
- olej roślinny
- pozostałe nadzienie
Jak postępować:
1. wieprzowinę pokroić w grubsze plastry, przykryć folią i rozklepać, następnie posolić i popieprzyć i odstawić na 30 minut.
2. Przygotuj plastry boczku i drobno je posiekaj, włóż do miski i dodaj posiekaną zieloną cebulę, zmiażdżony czosnek i wymieszaj łyżką.
3. Następnie dzięki łyżki rozprowadź nadzienie na stekach, złóż je na pół i dzięki szpikulców połącz je ze sobą, aby się nie rozpadły, a następnie ułóż je ładnie obok siebie na środku blachy do pieczenia.
4. W międzyczasie pokrój ziemniaki w krążki i włóż je do miski, dodaj sól, olej, resztę nadzienia i wymieszaj.
5. Rozłóż ziemniaki z mieszanką wokół bułek w naczyniu do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy bułki ziemniaczane są upieczone i jeżeli tak, wyjąć je z piekarnika.
8. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem, iż zrobiłeś to doskonale.
Přejeme dobrou chuť!