Pieczone polędwiczki wieprzowe

przepisnikmoniki.pl 2 tygodni temu
Kolejny klasyk kulinarny. Obsmażona i podpieczona polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych i delikatniejszych mięs, jakie może zagościć na talerzu. A przy tym dające szerokie pole manewru w kwestii doboru przypraw, których aromatem chcemy się rozkoszować.


Marynowanie - minimum 3h, tak, aby mięso zdążyło przejść marynatą.
Smażenie - wysoki ogień, po ok. 1,5-2minuty z każdej strony, aby "zamknąć" każdy kawałek.
Pieczenie - 175 stopni Celsjusza, góra dół, 20-25minut (w zależności od grubości polędwiczek).

Składniki:

  • ok. 1,4 kg polędwiczki wieprzowej (u mnie były to 2 duże sztuki)
  • 50ml oliwy
  • 15ml sosu sojowego
  • 15ml sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 0,33 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)

Wykonanie:

  1. W większej misce mieszamy oliwę, sos sojowy, sos Worcestershire i wszystkie przyprawy. Odstawiamy.
  2. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon i ścięgien. jeżeli są bardzo duże i nie zmieścimy ich w całości na patelni - przecinamy na pół.
  3. Oczyszczone polędwiczki przekładamy do miski z marynatą i każdy kawałek bardzo dokładnie nią nacieramy.
  4. Zarywamy szczelnie miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  5. Wyciągamy polędwiczki z lodówki do lekkiego ogrzania, zanim zaczniemy je obsmażać.
  6. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Zamykamy je z każdej strony (ok. 1,5-2 min.), na dużym ogniu.
  7. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła klarowanego.
  8. W naczyniu umieszczamy obsmażone polędwiczki.
  9. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, góra dół, ok. 20-25 min. (w zależności od wielkości polędwiczek).
  10. Po wyjściu polędwiczek z pieca dajemy im ok. 5 minut "odpoczynku", zanim je pokroimy i podamy z ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału