Podudzia z kurczaka w kolejnej odsłonie. Tym razem pieczone w inny sposób, inaczej marynowane, a wszystko również pełne smaku i aromatu. Polecam spróbować z podsmażonymi kopytkami, zamiast ziemniaków czy kaszy :)
Składniki:
- 2kg podudzi z kurczaka
- 150ml oliwy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (jeśli nie macie, można zastąpić mieszanką octu, soku z cytryny i odrobiny cukru lub ten składnik pominąć)
- 1 łyżka czubrycy zielonej
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("wegeta" lub inny "kucharek")
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego (lub granulowanego)
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,3 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami.
- Podudzia myjemy, jeżeli jest taka potrzeba oczyszczamy, osuszamy i zanurzamy w marynacie. Możemy zrobić to kilka godzin wcześniej lub bezpośrednio przed wyłożeniem mięsa na blachę do pieczenia.
- Zamarynowane podudzia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałą na dnie naczynia od marynowania marynatą smarujemy z wierzchu podudzia.
- Blachę zakrywamy od góry folią aluminiową.
- Podudzia wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 45 minut.
- Po upływie 45 minut blachę odkrywamy na kolejnych 10-15 minut do przyrumienienia mięsa.