Pieczone podudzia z kurczaka

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Podudzia z kurczaka w kolejnej odsłonie. Tym razem pieczone w inny sposób, inaczej marynowane, a wszystko również pełne smaku i aromatu. Polecam spróbować z podsmażonymi kopytkami, zamiast ziemniaków czy kaszy :)



Składniki:

  • 2kg podudzi z kurczaka
  • 150ml oliwy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (jeśli nie macie, można zastąpić mieszanką octu, soku z cytryny i odrobiny cukru lub ten składnik pominąć)
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("wegeta" lub inny "kucharek")
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego (lub granulowanego)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,3 łyżeczki kurkumy


Wykonanie:

  1. Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami.
  2. Podudzia myjemy, jeżeli jest taka potrzeba oczyszczamy, osuszamy i zanurzamy w marynacie. Możemy zrobić to kilka godzin wcześniej lub bezpośrednio przed wyłożeniem mięsa na blachę do pieczenia.
  3. Zamarynowane podudzia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pozostałą na dnie naczynia od marynowania marynatą smarujemy z wierzchu podudzia.
  5. Blachę zakrywamy od góry folią aluminiową.
  6. Podudzia wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 45 minut.
  7. Po upływie 45 minut blachę odkrywamy na kolejnych 10-15 minut do przyrumienienia mięsa.





Idź do oryginalnego materiału