Pieczone plastry wieprzowiny z cebulą, musztardą i serem, podawane ze świeżą sałatką, to świetnie zbilansowane danie, które zachwyci miłośników bogatych smaków. Przepis ten łączy soczystą wieprzowinę z aromatyczną cebulą i pikantną musztardą, a wszystko to zwieńczone warstwą pysznego sera. Towarzysząca mu świeża sałatka dodaje potrawie świeżości i lekkości, tworząc idealną równowagę smaków. Przejdźmy do przepisu!
Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.
Niepowtarzalne ciasto orzechowe z bananami, czekoladą i bitą śmietaną: Krok po kroku
[what_we_will_use]
- 1 kg schabu
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
Inne:
- 5-6 ziemniaków
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- olej roślinny – do natłuszczenia miski
- 1 cebula
Mieszanka:
- 100-120 g sera
- 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
- 2-3 łyżki białego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
Sałatka:
- 3 jajka na twardo
- 2 ogórki sałatkowe
- garść zielonych oliwek – do smaku
- zielona dymka – do smaku
- świeża pietruszka – do smaku
- 80 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka białego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól – do smaku
1. wieprzowinę pokroić w grube plastry, przykryć folią i rozklepać, następnie posypać solą i mielonym czarnym pieprzem – masować do wchłonięcia przypraw.
2. Następnie zetrzeć ziemniaki na tarce, wycisnąć sok i przełożyć do miski. Doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem – dobrze wymieszać.
3. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją olejem, rozłóż na niej starte ziemniaki, a następnie drobno posiekaną cebulę.
4. Następnie ułożyć obok siebie przyprawione plastry mięsa.
5. Wymieszać .
6) Ładnie rozprowadzić masę na przyprawionych plastrach mięsa, przykryć zwilżonym pergaminem i folią.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C.
8) Sałatka: W salaterce posiekać ogórki, dodać garść posiekanych zielonych oliwek, dodać posiekaną zieloną dymkę i posiekaną świeżą pietruszkę, następnie dodać kukurydzę z puszki i doprawić białym jogurtem, majonezem i solą. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo posiekane jajko – ponownie doprawiamy solą – mieszamy i sałatka gotowa!
9. Po 20 minutach wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 200°C.
10. Podawaj pieczone plastry wieprzowiny z cebulą, pyszną mieszanką i serem ze świeżą sałatką, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem!
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!