Pieczone plastry wieprzowiny z cebulą, musztardą i serem, ze świeżą sałatką

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Pieczone plastry wieprzowiny z cebulą, musztardą i serem, podawane ze świeżą sałatką, to świetnie zbilansowane danie, które zachwyci miłośników bogatych smaków. Przepis ten łączy soczystą wieprzowinę z aromatyczną cebulą i pikantną musztardą, a wszystko to zwieńczone warstwą pysznego sera. Towarzysząca mu świeża sałatka dodaje potrawie świeżości i lekkości, tworząc idealną równowagę smaków. Przejdźmy do przepisu!

Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.

Niepowtarzalne ciasto orzechowe z bananami, czekoladą i bitą śmietaną: Krok po kroku

[what_we_will_use]

  • 1 kg schabu
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku

Inne:

  • 5-6 ziemniaków
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • olej roślinny – do natłuszczenia miski
  • 1 cebula

Mieszanka:

  • 100-120 g sera
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki białego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu

Sałatka:

  • 3 jajka na twardo
  • 2 ogórki sałatkowe
  • garść zielonych oliwek – do smaku
  • zielona dymka – do smaku
  • świeża pietruszka – do smaku
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka białego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól – do smaku
Jak będziemy postępować:

1. wieprzowinę pokroić w grube plastry, przykryć folią i rozklepać, następnie posypać solą i mielonym czarnym pieprzem – masować do wchłonięcia przypraw.

2. Następnie zetrzeć ziemniaki na tarce, wycisnąć sok i przełożyć do miski. Doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem – dobrze wymieszać.

3. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją olejem, rozłóż na niej starte ziemniaki, a następnie drobno posiekaną cebulę.

4. Następnie ułożyć obok siebie przyprawione plastry mięsa.

5. Wymieszać .

6) Ładnie rozprowadzić masę na przyprawionych plastrach mięsa, przykryć zwilżonym pergaminem i folią.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C.

8) Sałatka: W salaterce posiekać ogórki, dodać garść posiekanych zielonych oliwek, dodać posiekaną zieloną dymkę i posiekaną świeżą pietruszkę, następnie dodać kukurydzę z puszki i doprawić białym jogurtem, majonezem i solą. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo posiekane jajko – ponownie doprawiamy solą – mieszamy i sałatka gotowa!

9. Po 20 minutach wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 200°C.

10. Podawaj pieczone plastry wieprzowiny z cebulą, pyszną mieszanką i serem ze świeżą sałatką, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem!

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

Idź do oryginalnego materiału