Pieczone plastry mięsa z ziemniakami pod masą jajeczną

fajnainspiracja.pl 6 miesięcy temu

Ten przepis na pieczone plastry mięsa z ziemniakami pod masą jajeczną to idealny przepis, gdy spodziewasz się gościa i nie wiesz, czym go poczęstować. Przygotuj go dla nich, a będą bardzo mile zaskoczeni. Jest to bardzo smaczny przepis, a Twój gość będzie miał pełny brzuszek.

Podpłomyki z ciasta francuskiego dodatkowo nadziewane kurczakiem i ziemniakami – Koniecznie spróbuj!

Co będzie potrzebne:

  • 700 g ziemniaków
  • masło – do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 15 g soli
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 10 g słodkiej papryki
  • 10 g granulowanego czosnku

Do nadzienia:

  • 4 jajka na twardo
  • 10 g koperku
  • 10 g pietruszki
  • 30 g majonezu
  • 100 g twardego sera
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku

Do polania:

  • 190 g białego jogurtu

Jak postępować:

1) Ziemniaki pokroić w krążki i ułożyć jedną warstwę na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia o wymiarach 30 x 30 cm.

2. Pokroić wieprzowinę na plastry i umieścić w misce. Doprawić solą i pieprzem, posypać słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Wymieszać dłońmi i ułożyć na blasze do pieczenia. Układać na przemian z ziemniakami w vejirze.

3. Ser i ugotowane jajka zetrzeć na tarce i wymieszać w misce. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

4. Rozłóż nadzienie na całej powierzchni blachy do pieczenia ze składnikami.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.

6. Po upływie tego czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika.

7. Polej białym jogurtem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

8. Smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału