Ten przepis na pieczone plastry mięsa z ziemniakami pod masą jajeczną to idealny przepis, gdy spodziewasz się gościa i nie wiesz, czym go poczęstować. Przygotuj go dla nich, a będą bardzo mile zaskoczeni. Jest to bardzo smaczny przepis, a Twój gość będzie miał pełny brzuszek.
Podpłomyki z ciasta francuskiego dodatkowo nadziewane kurczakiem i ziemniakami – Koniecznie spróbuj!
Co będzie potrzebne:
- 700 g ziemniaków
- masło – do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1,5 kg wieprzowiny
- 15 g soli
- 10 g czarnego pieprzu
- 10 g słodkiej papryki
- 10 g granulowanego czosnku
Do nadzienia:
- 4 jajka na twardo
- 10 g koperku
- 10 g pietruszki
- 30 g majonezu
- 100 g twardego sera
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
Do polania:
- 190 g białego jogurtu
Jak postępować:
1) Ziemniaki pokroić w krążki i ułożyć jedną warstwę na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia o wymiarach 30 x 30 cm.
2. Pokroić wieprzowinę na plastry i umieścić w misce. Doprawić solą i pieprzem, posypać słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Wymieszać dłońmi i ułożyć na blasze do pieczenia. Układać na przemian z ziemniakami w vejirze.
3. Ser i ugotowane jajka zetrzeć na tarce i wymieszać w misce. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
4. Rozłóż nadzienie na całej powierzchni blachy do pieczenia ze składnikami.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
6. Po upływie tego czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika.
7. Polej białym jogurtem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
8. Smacznego!