Pączki pieczone - przepis z piekarnika
Liczba porcji: ok 26 pączków,
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Składniki:
- 50 g drożdży świeżych,
- ok. 850 g mąki pszennej (5 szklanek),
- niecałą szklanka cukru,
- 250 g serka homogenizowanego śmietankowego,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 400 ml mleka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie szczypta kardamonu,
- powidła śliwkowe,
- 1 jajko do smarowania,
- lukier ( sok z cytryny + cukier puder),
- do dekoracji np. posypka czekoladowa.
Jak zrobić pączki pieczone?
Przygotowanie:
- Zacznij od rozmieszania w dużej misce drożdży z łyżeczką cukru. Posyp odrobiną mąki i odstaw.
- Podgrzej mleko i rozpuść masło.
- Dodaj do drożdży mleko, serek i jajko.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, kardamon i cukier.
- Wlej mokre składniki do mąki i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopione masło.
- Wyrabiaj ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, by urosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje, każdą nieco spłaszcz, na środku połóż łyżeczkę powideł i zlep formując okrągły kształt.
- Gdy nadziejesz wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- Posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut.
- Gotowe i wystudzone pączki udekoruj lukrem i czekoladową posypką.
Dekorowanie pączków
Takie pączki nie są fit, ale z pewnością są zdrowsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nie wymagają smażenia, robi się je całkowicie w piekarniku, podobnie jak drożdżowe bułeczki. W smaku łudząco przypominają pączki z dżemem. Proponujemy ozdobić je lukrem, polewą czekoladową lub posypką czekoladową, ale jeżeli chcesz jeszcze trochę je odchudzić, to możesz z tego zrezygnować i podać pieczone pączki same lub z cukrem pudrem.
Na tłusty czwartek popularne są między innymi:
- pączki z dżemem,
- pączki z serkiem homogenizowanym,
- faworki,
- róże karnawałowe.
+19
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: