Tym przepisem chciałam odtworzyć słynne amerykańskie Baked Loaded Potatoes! Myślę, iż udało mi się to zrobić, wyszły bosko :) Zawsze jak widzę w menu w restauracji takie ziemniaki to nie waham się i je zamawiam, choć wydaje się, iż są dużo bardziej popularne w USA.
Przygotowanie jest proste i polega na tym, aby wcześniej upiec w piekarniku zawinięte w folię ziemniki (ok. 1,5 godziny dla średnich ziemniaków). Potem wyjmujemy miąższ z łupin i dodajemy do niego ser cheddar, masło, podsmażony boczek, szczypiorek i trochę śmietany. Farsz wkładamy z powrotem do łupin i jeszcze pieczemy 5 minut. Pyszna jest też wersja z farszem tylko z masłem i szczypiorkiem i podawana ze śmietaną.
Ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska.
![](https://www.kwestiasmaku.com/sites/v123.kwestiasmaku.com/files/styles/zdj_rss/public/baked-loaded-potatoes.jpg?itok=0J1ZmhLv)