Pieczone młode ziemniaki - są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Prosty przepis na pyszne młode ziemniaki z piekarnika

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sezon na młode ziemniaki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać te pyszne warzywa do przygotowania wyśmienitych potraw. Mam dla ciebie bardzo prosty przepis na pieczone młode ziemniaki. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu są idealnie chrupiące, a czosnek i przyprawy dodają im wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jakie są dobre i wypróbuj przepis na młode ziemniaki z piekarnika.

Co można zrobić z młodych ziemniaków?

Polecam najlepszy przepis na pieczone młode ziemniaki. To pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, którą można podać na co dzień lub na spotkanie ze znajomymi. Ziemniaczki są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To zasługa podgotowania ich przez kilka minut w wodzie. Co ważne nie musisz ich obierać, wystarczy dobrze je umyć lub tak jak ja poskrobać nożykiem. Dla aromatu dodałam do pieczenia kilka ząbków czosnku, a ziemniaki doprawiłam m.in. tymiankiem, oregano i odrobiną chili.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne młode ziemniaki z piekarnika.

Przepis na pieczone młode ziemniaki

czas przygotowania: ok. 20 minut + 25 minut pieczenia
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta chili.

Smak dzieciństwa. Polecamy prosty przepis na pyszny obiad z młodymi ziemniakami

Mam dla ciebie pomysł na szybkie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Polecam przepis na młode ziemniaki z kefirem, jakiem sadzonym i sałatą. Taki obiad to dla wielu pyszne…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepsze młode ziemniaki z piekarnika?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Możesz delikatnie zeskrobać skórkę, ale nie jest to konieczne.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć ziemniaki i podgotuj je przez 8 minut. Odcedź i dokładnie wytrzyj.
  3. Przełóż ziemniaki do naczynia do zapiekania.
  4. Polej ziemniaki olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj.
  5. Ząbki czosnku obierz tylko z pierwszych suchych łupin.
  6. Poukładaj czosnek między ziemniakami.
  7. Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piecz ok. 25 minut, aż będą rumiane.
  8. Podawaj na ciepło.
Idź do oryginalnego materiału