Moja ekipa to adekwatnie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, iż nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak – upiekłam za mało.
Składniki:
750 g ulubionej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej chili
2 liście laurowe
sól
pieprz
(przepis na 4-5 porcji)
Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy resztę składników, mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 5 minut można piec bez pokrywki.
Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Leczo z chorizo
Leczo z habanero
Leczo z mięsem mielonym
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową
Leczo z papryką i kiełbasą