Pieczone golonki z indyka

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Golonki z indyka, zaraz obok udźca, są moimi ulubionymi kawałkami indyka, które wyjątkowo mocno nadają się do pieczenia. W przeciwieństwie do piersi, która wymaga znacznie więcej troski, to mięso choćby bez szerszej gamy "zabiegów nawilżających" wychodzi z piekarnika miękkie i soczyste.


Marynowanie - minimum 3h, najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą - 2h 25 min. - 140 stopni Celsjusza, góra-dół, 2h 10 min. z pokrywą, następnie 220 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 min. bez pokrywy.

Składniki:

  • 1,8 kg (4 szt.) golonek z indyka
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 100ml wody
  • 4 plasterki masła (grubości ok. 2-3mm)

Wykonanie:

  1. Golonki myjemy, usuwamy ewentualne odłamki kości. Osuszamy.
  2. Sól ziołową mieszamy z suszonymi pomidorami z bazylią.
  3. Przygotowanymi przyprawami nacieramy golonki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Zamknięte naczynie wkładamy na minimum 3h do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Wyjmujemy naczynie z lodówki. Odkrywamy.
  6. Do naczynia wlewamy 100ml wody. Staramy się nie lać bezpośrednio po mięsie.
  7. Naczynie ponownie zakrywamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 2 godziny i 10 minut.
  8. Aby mięso się przypiekło na rumiano, po upływie wskazanego czasu, naczynie w piekarniku odkrywamy, na golonkach układamy plasterki masła.
  9. Odkryte naczynia z golonkami wstawiamy ponownie do piekarnika, temperaturę pieczenia zwiększamy do 220 stopni Celsjusza i zostawiamy mięso jeszcze na kwadrans w piecu.
  10. Golonki wyciągamy z piekarnika, serwujemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału