Pieczone banany z orzechami i cynamonem

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj mój łatwy i szybki przepis na banany pieczone ze skórką w piekarniku z orzechami i cynamonem. To najprostszy deser, który uda się każdemu. Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Są nieziemsko słodkie i aromatyczne.

Staram się nie zamieszczać na moim blogu tak banalnie prostych przepisów, ale tym razem robię wyjątek. Często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Tak samo jest z pieczonymi bananami, które możemy podać z: czekoladą, lodami, bitą śmietaną lub polane miodem. Moje banany podałam z gałkami lodów. Świetnie smakuje połączenie gorącego i zimnego deseru.
Wiosną i latem podczas grilowania takie banany w skórce piekę na grillu. Deser z bananów jest uniwersalny z możliwością wykorzystania mnóstwa dodatków i dostępny przez cały rok.

Banany pieczone – składniki

Podana porcja jest dla 1 osoby.

  • 1 banan (120 g)
  • łyżeczka cukru (biały lub trzcinowy)
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka masła
  • 1 lub 2 łyżki posiekanych orzechów (dowolne: włoskie, laskowe) lub płatków migdałów
  • łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)
  • ulubione dodatki (bita śmietana, lody, serek homogenizowany waniliowy, jogurt naturalny, czekolada, konfitury, miód)

Sposób wykonania bananów pieczonych ze skórką w piekarniku

Do zrobienia tego deseru, potrzebujemy jedynie ostrego noża i piekarnika.
Świetnie sprawdzą się dojrzałe banany, z którymi nie mamy co zrobić.

Krok 1 – przygotowuję banany

Deser jest pyszny i przede wszystkim bardzo szybki w zrobieniu. Dlatego zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni C.

Banana przekrawam wzdłuż na dwie połówki. Na blaszce piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia układam połówki bananów oczywiście skórką do dołu.

Na wierzch rozprowadzam masło i posypuję cukrem waniliowym, a także cukrem. jeżeli lubisz, dodaj też cynamon.

Następnie posypuję posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.

Krok 2 – piekę deser w piekarniku

Blaszkę z przygotowanymi bananami przykrywam papierem do pieczenia i wstawiam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę przez około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie skórka banana stanie się czarna, a miąższ słodki i delikatny.

Upieczone banany ostrożnie układam na talerzu. Podaję oczywiście z moimi ulubionymi dodatkami np,: bitą śmietaną, gałkami lodów, waniliowym serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym, startą czekoladą, konfiturami lub miodem. Słodkiego banana jem dzięki łyżeczki zdejmując miąższ ze skórki.
Moje dzieci lubią słodkie dodatki, a ja wytrawne lub dodatek lodów. Dla przełamania słodyczy, możesz też skropić deser sokiem z cytryny lub limonki.

Wskazówki

  • W sezonie wiosenno letnim na świeżym powietrzu możesz użyć grilla. Połówki bananów ułóż wówczas na czystej tacce lub zawiń w folię aluminiową. Ważne jest, aby deser nie przesiąkł grilowanym mięsem.
  • W prostszej wersji możesz oczywiście nie przecinać bananów na pół. Wystarczy jedynie u góry naciąć skórkę i przez nacięcie dodać ulubione składniki.
  • W wersji dla dorosłych upieczonego banana możesz także polać ulubionym likierem lub rumem.

Banany pieczone w piekarniku są tak dobre, iż wręcz rozpływają się w ustach.
Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału